Alcaldes i alcaldesses d’Esquerra reclamen a l’Estat tots els recursos locals propis per fer front al coronavirus

Els batlles fan una crida a la resta de municipis a sumar-se a la iniciativa, en què s'exigeix al govern espanyol que permeti utilitzar els superàvits locals acumulats

Els alcaldes i alcaldesses d’Esquerra Republicana dels municipis més poblats reclamen al govern espanyol que els ajuntaments puguin disposar de tots els recursos propis, inclosos els superàvits, per minimitzar els efectes socials i econòmics de la crisi sanitària del coronavirus. Així ho han expressat Pau Ricomà, Olga Arnau, Mireia Ingla, Miquel Pueyo, Agnès Lladó, Adam Tomàs, Maria Pilar Cases i Àlex Garrido, en nom de tot el municipalisme republicà, en un article titulat “Més recursos locals contra el virus” a La Vanguardia, on fan una crida a la resta de municipis a sumar-se a la iniciativa.

En concret, els alcaldes i alcaldesses insten l’Estat a modificar de manera urgent la Llei d’Estabilitat Pressupostària per poder utilitzar els superàvits locals acumulats. I aporten una xifra significativa: només en l’any 2018, els municipis de tot l’Estat van generar un superàvit de 6.000 milions d’euros. Els republicans argumenten que “el moment ha arribat”: en aquesta crisi sanitària sense precedents, “és imprescindible disposar lliurement dels propis recursos” per poder destinar-los a “minimitzar els efectes econòmics” de la crisi.

La Llei d'Estabilitat Pressupostària obliga els ajuntaments a acumular estalvis, en lloc de retornar-los a la ciutadania, per alliberar-los en períodes de recessió o de grans necessitats sobrevingudes. Acaben evidenciant que “el moment revesteix gravetat i ningú no entendria que els ajuntaments no puguin posar els seus recursos econòmics a disposició de la gent”.

Recorden que els ajuntaments són “el primer recurs, la primera porta a la qual piquen els veïns i veïnes” i, per això, la seva resposta ha de ser “excepcional”. En primer lloc, expliquen que s’estan “volcant a protegir les persones més vulnerables” i recalquen la importància del confinament i del distanciament social. Tot seguit, mostren preocupació per les conseqüències socials i econòmiques de la crisi: “Ens preocupa accelerar la recuperació, que la devastació no sigui irreversible i que els respectius pobles i ciutats puguin garantir oportunitats vitals i professionals”. És per això que, més enllà dels recursos provinents de l’Estat, que creuen que haurien de destinar-se als treballadors, als autònoms i a l’empresariat damnificat, reclamen poder gestionar tots els seus recursos locals.

Apunten també que la Comissió Europea ja ha anunciat la congelació de les regles fiscals, cosa que permet als governs estatals modificar les seves normatives per facilitar l’increment de la despesa pública, també la dels ajuntaments.

Etiquetes