El vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 i coordinador de la Ponència Nacional, Raül Romeva, en roda de premsa. MARC PUIG
El vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 i coordinador de la Ponència Nacional, Raül Romeva, en roda de premsa. MARC PUIG

Els republicans fixaran l’horitzó del país per a la propera dècada a la Conferència Nacional 2022, que se celebrarà els propers 12 i 13 de març sota el lema “Escrivim el futur republicà”

Esquerra Republicana celebrarà els propers 12 i 13 de març a la Farga de l’Hospitalet la Conferència Nacional 2022, sota el lema “Escrivim el futur republicà”. La Conferència Nacional fixarà el rumb polític de la formació per als propers dos anys i dibuixarà l’horitzó del país per a la propera dècada, amb la vista posada al 2040. La proposta de Ponència Nacional, que els republicans han enviat a la militància, que debatrà i que es votarà a la Conferència, configura el GPS polític, social i nacional del partit i situa la independència de Catalunya com un “camí irreversible”, alhora que constata que la República catalana és “imprescindible per poder ajudar la gent i fer una societat millor”.

El text detalla el conjunt de polítiques públiques que han de guiar la governança del país en la propera dècada, assumint que la independència “és un mitjà per a aconseguir les millors eines” per a desenvolupar-les, però “no una excusa per a no posar-les en pràctica” amb les eines existents a cada moment. “Tenim clar què volem, per què ho volem, per a què i com ho volem fer”, assegura el vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 i coordinador de la Ponència Nacional, Raül Romeva.

El text de la Ponència Nacional assenyala la confrontació democràtica a la taula de negociació, acompanyada dels grans consensos de país, de les mobilitzacions transversals i les polítiques republicanes com els pilars en la construcció de la República catalana. Considera que la millor manera de resoldre el conflicte polític és a través d’un procés de negociació amb l’estat que permeti confrontar les idees democràticament. Així, defensa que la millor confrontació democràtica és la taula de negociació, acompanyada de la capacitat de seguir revitalitzant el moviment social, ampli i transversal a favor de la independència i d’enfortir els grans consensos de país sobre la resolució del conflicte: amnistia i referèndum d’autodeterminació. En aquest sentit, els republicans consideren que ​​l'aposta per la negociació és fonamental per ampliar el coneixement i complicitat internacional a la causa de la República catalana.

“Avui hi ha una majoria consolidada de la societat catalana que vol decidir democràticament el futur polític de Catalunya. Es tracta d’una majoria forta, plural i diversa, que va més enllà dels marges dels partits independentistes, fins al punt de constituir un dels grans consensos existents al país”, subratlla Romeva. El coordinador de la Ponència Nacional posa de relleu que ens trobem davant d’una “oportunitat oberta per la força de l’independentisme i la força electoral d’Esquerra Republicana”, l’èxit de la qual “dependrà en gran mesura de la capacitat de mobilització del poble català a favor d’una resolució democràtica del conflicte i de la unitat en la defensa d’aquest objectiu”.

Alhora que reafirma l’aposta per la negociació amb l’estat, la Ponència defensa que cal seguir construint alternatives per afrontar l’embat democràtic que permeti guanyar la independència del país, en cas que la negociació no doni els resultats esperats. “No renunciem a cap instrument democràtic que ens permeti decidir el nostre futur col·lectiu per arribar a la República catalana, des d’accions de desobediència política i social, a accions de desbordament democràtic per a fer possible el dret a l’autodeterminació”, apunta el text.

La proposta de Ponència Nacional subratlla que el moviment independentista ha constatat en els darrers anys un seguit d’aprenentatges que han de servir per assolir l’objectiu de fer de Catalunya un estat independent: que la força de la mobilització i els vots, com la viscuda l’1 d’octubre, “desborda qualsevol capacitat coercitiva” de l’estat, i que l’estat espanyol “està disposat a exercir repressió judicial, econòmica i policial, presó, persecució política i instrumentalització mediàtica”. També la necessitat d’ampliar els consensos existents, com l’autodeterminació i l’amnistia, i construir-ne de nous, així com treballar per fer créixer les complicitats a nivell internacional i amb tots els agents econòmics i socials del país.

El document qualifica d’“imprescindible” el món municipal per tal de seguir acumulant força i generant les condicions necessàries en el camí cap a la República Catalana: “El municipalisme, base del país i de la futura República Catalana, i la complicitat de la capital del país, és clau per aconseguir els objectius compartits. Des d’Esquerra republicana entenem aquesta responsabilitat”, afirma.

La proposta de Ponència Nacional aposta per “guanyar força i complicitats” de la ciutadania i del major nombre d’agents polítics, socials i econòmics amb l’exercici d’un model de “governança republicana”. “La millor manera d’avançar cap a la República que anhelem passa per dur a terme polítiques republicanes allà on disposem de la responsabilitat institucional per fer-les. No és tant que hi hagi un camí cap a la República com que, sobretot, la República és el camí. O dit d’una altra manera, la millor manera d’arribar a la República és posant en pràctica polítiques netament republicanes i demostrant-ne la utilitat”, apunta Romeva

La millor manera d’arribar a la República és posant en pràctica polítiques netament republicanes i demostrant-ne la utilitat
Raül Romeva Vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030

Esquerra Republicana fixa l’horitzó del país per a la propera dècada

En el text, la Ponència Nacional detalla les polítiques que desenvoluparà Esquerra Republicana durant la propera dècada per a la transformació social, verda, feminista i democràtica del país, assumint que s’han de superar les limitacions competencials actuals i que només l’assoliment de la plena sobirania permetrà aplicar-les amb plenitud. “El model de Repúblia catalana i de país que volem pel 2040, i més enllà, es fonamenta en una base sòcio-econòmica que garanteix el dret a l'existència, la igualtat d'oportunitats i una prosperitat compartida", resumeix Romeva.

Amb tot, la proposta que es presenta a la militància recull, per sectors, aquest horitzó republicà:

  1. En l’àmbit econòmic, el text aposta per frenar l’acumulació de riquesa en poques mans i revertir els índex de pobresa i desigualtat “com a mínim a la meitat” en els propers deu anys, així com per reforçar la progressivitat i el caràcter redistributiu del sistema fiscal. Així mateix, defensa que cal “trencar el marc mental neoliberal” impulsant municipalitzacions de serveis bàsics i empreses públiques per garantir els productes com la llum, el gas i l’aigua, així com democratitzar les empreses, fomentant l’economia social i cooperativa. Tot això, garantint una “visió republicana” de la propietat.
  2. El reforç de la societat del benestar i les polítiques republicanes son un altre dels pilars del GPS dels republicans: garantir l’accés a l’habitatge, augmentar el parc públic, seguir avançant en la regulació del preu dels lloguers, revertir retallades en el sistema sanitari públic i reforçar l’educació pública i la Renda Bàsica Universal, que ja comença a caminar aquesta legislatura. En l’àmbit mediambiental i de lluita contra el canvi climàtic, Esquerra Republicana es proposa desenvolupar un model energètic descarbonitzat, desnuclearitzat, distribuït, democràtic, participat i territorialment cohesionat.
  3. Una intervenció pública ambiciosa en el front cultural, amb la defensa i promoció de la llengua catalana com a eix fonamental de la construcció republicana, amb un únic model d’escola catalana, pública, laica, inclusiva i d’excel·lència, és un altre dels pilars del document, que adverteix que ​​els atacs constants i reiterats a la llengua i la cultura reclamen una resposta “urgent, massiva, coordinada i desacomplexada”.
  4. L’horitzó republicà que dibuixa la Ponència Nacional reclama també la democratització de les institucions. En aquest sentit, aposta per erradicar la corrupció, simplificar l’arquitectura institucional, fomentar la democràcia participativa i reforçar la representativitat a les institucions; així democratitzar la justícia i el poder judicial, garantint un accés igualitaria a la carrera judicial que garanteixi un poder judicial divers i inclusiu.
  5. El text planteja una transformació feminista per a una igualtat efectiva, eradicant totes les violències masclistes. Apoderar les dones garantint el seu accés a tots els àmbits de decisió, amb igualtat salarial i garantia professional per a garantir la seva autonomia econòmica, amb responsabilitat compartida en el treball de la cura i de la llar i que garanteixi els drets sexuals i reproductius per a la maternitat i per a decidir sobre el propi cos.

Participació de tota la militància

Des d’aquest dilluns 17 de gener i fins el proper dilluns 31 de gener s’obrirà el període de recollida d’esmenes a la proposta de Ponència Nacional, on hi podrà participar qualsevol militant de ple dret. Aquestes esmenes es debatran en el marc dels respectius congressos territorials o en les comissions sectorials. Aquelles que rebin prou suports seran trameses a la Comissió Redactora per ser transaccionades i, en cas de no ser-ho, passaran al debat del Ple de la Conferència Nacional que se celebrarà al març.