L'aplicació 'UsApps' ja està disponible / Departament d'Educació
L'aplicació "UsApps" ja està disponible / Departament d'Educació

L’aplicació web, que ja està en funcionament i a disposició de tota la comunitat educativa, ofereix suport especialitzat i s'emmarca dins del Pla de Les Escoles Lliures de Violències

El Departament d’Educació, encapçalat pel conseller Josep Gonzàlez-Cambray, ha posat en marxa una aplicació web anomenada “UsApps” per poder denunciar situacions de violència als centres educatius. Es tracta d’una eina segura i senzilla que ja està a disposició de tota la comunitat educativa per comunicar tot tipus de violències que l’alumnat pot viure o testimoniar.

L’aplicació, que és completament confidencial, adreça un seguit de preguntes al voltant de situacions viscudes, ja sigui en primera persona o per d’altres persones: qui ha dut a terme l’assetjament, de quina manera, si s’ha produït al centre o a fora… En acabar, ofereix a la persona usuària poder contactar amb la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situacions de Violència (USAV).

Aquesta unitat està integrada per persones especialitzades que acolliran, acompanyaran i actuaran en les denúncies que es rebin, i treballaran de forma estreta amb persones referents de cada territori. Des de la seva creació el passat mes d’abril, la USAV ha rebut un total de 183 denúncies. D’aquestes, la majoria són per bullying, violència masclista -tant en l’àmbit escolar com el familiar- i maltractament infantil i adolescent en l’àmbit familiar.

La nova app està disponible en set llengües -català, aranès, castellà, anglès, urdú, àrab i xinès-. Avui mateix, el Departament d’Educació ha enviat un correu a tots els centres per informar-los sobre l’aplicació, els seus objectius i funcionament.


El Pla de Les Escoles Lliures de Violències

La creació d’aquesta app s’emmarca en el Pla de Les Escoles Lliures de Violències del Departament d’Educació, que s’adreça a la comunitat educativa de tots els centres, públics i privats, per tal de prevenir, intervenir i fer un seguiment de les situacions de violència que afecten l’alumnat: maltractaments a la infància i l’adolescència, negligències, violències o abusos sexuals, assetjaments entre iguals a l’escola, ciberviolències, conductes d’odi i discriminació, violències masclistes i LGTBIfòbiques. El projecte compta amb un pressupost de 34,74 M€ i es desplegarà fins al 2026.