Intervenció de la secretària general adjunta i portaveu del grup parlamentari, Marta Vilalta / Marc Puig
Intervenció de la secretària general adjunta i portaveu del grup parlamentari, Marta Vilalta / Marc Puig

La diputada Raquel Sans defensa que els pressupostos “han de permetre realitzar les quatre transformacions encaminades a millorar la vida de les persones"

El Parlament de Catalunya ha aprovat, aquest dijous, els pressupostos per l'any 2022. Uns pressupostos que, tal com ha anunciat la secretària general adjunta i portaveu del grup parlamentari, Marta Vilalta, "necessitem per reactivar el país, però sobretot per a transformar-lo. Són clarament expansius, amb voluntat transformadora i amb un caràcter marcadament social", ja que tres de cada quatre euros del pressupost total es destinen a polítiques socials: educació, salut, habitatge, transport públic i ocupació, entre d’altres.

També s'ha aprovat la Llei de mesures que acompanyen els pressupostos. "Dues eines fonamentals, no només per donar resposta a les emergències que segueix provocant la Covid-19, sinó també per poder realitzar les transformacions de país en clau verda, feminista, social i democràtica", ha afegit la diputada republicana, Raquel Sans durant el debat parlamentari.

 Intervenció de la diputada al Parlament de Catalunya, Raquel Sans / Marc Puig
Intervenció de la diputada al Parlament de Catalunya, Raquel Sans / Marc Puig

El Govern de la Generalitat planteja la transformació del país en 4 grans àmbits dins els quals s'han aprovat diferents mesures, com per exemple: la gratuïtat del P2, així com la reducció de l'IRPF a les rendes més baixes, es destinen 1.000 milions d’euros en polítiques d’habitatge i 4 milions d’euros per al pla pilot de la renda bàsica universal, entre altres partides en clau social.

Des d'una mirada feminista, la gratuïtat del P2 també ajudarà a combatre la bretxa salarial que pateixen les dones, ja que "quan una família no pot pagar l'escola bressol, són majoritàriament les dones qui n'assumeixen les conseqüències", ha reivindicat Sans. Per altra banda, la Llei també inclou mesures per a la feminització dels cos dels Mossos d'Esquadra, el cos de Bombers i el d'Agents Rurals i un pla contra la pobresa menstrual.

Des del punt de vista de la transformació verda, es posa en marxa l'energètica pública i s’incrementen les partides per a polítiques d’eficiència energètica. A més a més, es destinaran 47 milions d'euros per a la llengua catalana i s'internalitzarà el 061 i el 112. Raquel Sans, ha insistit que "són uns pressupostos i una Llei de mesures que en definitiva han de permetre realitzar les quatre transformacions encaminades a millorar la vida de les persones."

La portaveu d'Esquerra Republicana, també els ha definit com "els de la via àmplia". "Tenen la petjada de la CUP, acordats i amb l'empremta d'En Comú Podem, liderats per una presidència d’Esquerra Republicana i fets per una conselleria d'Economia, liderada per un membre de Junts per Catalunya", ha indicat.

Per últim, Vilalta ha destacat que l'objectiu d'Esquerra Republicana és anar "cap a la independència del nostre país, a construir la República catalana, a poder disposar de tots els recursos i totes les eines, per poder ser el màxim de justos i garantir aquest país la igualtat d'oportunitats que volem per a tothom", ha conclòs la portaveu.