Miranda, Iñarritu, Rufián, Riba i Lladó, en l'acte de Badalona
Miranda, Iñarritu, Rufián, Riba i Lladó, en l'acte de Badalona

Més de 300 persones han assistit aquest diumenge a Badalona a la presentació de la candidatura Ara Repúbliques per a les europees, que Esquerra comparteix amb EHBildu i BNG. Els ponents, entre els quals Gabriel Rufián, Diana Riba i Oriol Lladó, han advertit de l'ascens del feixisme i que les eleccions de maig seran claus per recuperar els valors de la llibertat i la democràcia.

El portaveu adjunt d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, Gabriel Rufián, ha assegurat aquest diumenge al matí que “al feixisme no se’l calma; se’l combat i se’l destrueix”. Ha estat des del Teatre Principal de Badalona, on s’ha fet la presentació de la candidatura Ara Repúbliques, compartida amb EHBildu i BNG. I just a la mateixa hora que a Madrid s’estava fent la manifestació convocada per PP, Ciudadanos i Vox en contra del diàleg amb Catalunya.


L’acte ha omplert el Teatre Principal i ha comptat amb la participació de la número dos de la candidatura europea que encapçala Oriol Junqueras, Diana Riba, la candidata pel BNG Ana Miranda i el senador Jon Iñarritu, en representació d’EHBildu. L’ha obert el portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament de Badalona, Oriol Lladó, que ha estat l’encarregat també de llegir una carta de Junqueras i ha aprofitat la intervenció per dir que Badalona “no serà més el banc del proves del populisme que estigmatitza col·lectius que no es poden defensar”. Lladó té molt clar que el 26 de maig, en la doble papereta de les municipals i les europees, “la ciutat enviarà un missatge posant-se al costat dels drets i de la democràcia”.


Rufián, que ha tancat l’acte, ha llançat un missatge desafiant enfront de la manifestació de la ultradreta que aquest diumenge es feia a Madrid. “Els republicans us diem: Ens tindreu a davant, carcellers!”. El diputat al Congrés ha advertit que la situació que s’està vivint és “terriblement anòmala” i que vénen mals temps pels demòcrates, amb al feixisme “campant lliurement pel carrers”.


Per això, Rufián ha dit que la defensa dels drets socials i polítics “va molt més enllà de la bandera que tinguis al balcó o portis al cor”. En un moment que el que està en joc és la mateixa democràcia, l’antifeixisme és l’única resposta que s’ha de donar a aquesta onada que representa l’extrema dreta.

El 26 de maig el dilema serà entre el populisme autoritari i l'esquerra transformadora
Diana Riba Número 2 de la candidatura Ara Repúbliques

Per la seva banda, Diana Riba ha presentat la candidatura dient que “els nostres projectes defensaran sempre la llibertat i la democràcia davant la regressió antidemocràtica dels poders de l’Estat”. Per ella, el que es plantejarà en les elecions del 26 de maig serà el dilema "entre el populisme autoritari i l’esquerra transformadora”.


Tant Miranda com Iñarritu han fet seva la reivindicació pels presos polítics i exiliats i la denúncia davant del judici que és a punt de començar al Tribunal Suprem. I han denunciat que s’acusi l’independentisme d’haver fet resorgir el feixisme com a resposta a les seves demandes legítimes. “No ha resorgit; és que no ha mort mai”, ha dit Miranda.


"A algú se li acudiria culpar del resorgiment del feixisme les reivindicacions de les dones o els drets dels migrants?", s'ha preguntat Iñarritu. "Si és impossible que això s’accepti entre els progressistes de l’Estat, per què es normalitza culpar l’independentisme de fer-ho?", ha sentenciat.


L'acte ha acabat com havia començat: el públic dempeus cridant independència i exigint la llibertat pels presos polítics i el retorn dels exiliats.