El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament. MARC PUIG
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament. MARC PUIG

El president de la Generalitat es reunirà aquesta setmana a Brussel·les amb els comissaris europeus de Justícia i Mercat Interior, set anys després de la darrera trobada d'aquestes característiques entre la Generalitat i les institucions europees

“Catalunya torna a estar present a les institucions europees”, ha celebrat aquest dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que dijous i divendres es desplaçarà a Brussel·les per reunir-se amb els comissaris de Justícia i de Mercat Interior Unió Europea. Feia set anys que no es produïa cap reunió d'aquestes característiques entre la Generalitat i les institucions europees, i per això “un dels principals objectius del Govern ha estat recuperar aquestes relacions directes”, ha assenyalat Aragonès.

Durant la sessió de control al Parlament, el president de la Generalitat ha explicat que en la trobada que mantindrà amb el comissari europeu de Justícia, Didier Reynderes, hi abordarà el cas de l’espionatge massiu a l’independentisme amb Pegasus. “És una qüestió que afecta als drets fonamentals, que també preocupa a la Comissió Europea i que no donem per tancada”, ha subratllat.

En la reunió amb el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, el President li traslladarà “què pot aportar Catalunya als reptes d’autonomia estratègica industrial i tecnològica”. “Tenim l’oportunitat de liderar projectes estratègics, des de l’hidrògen verd al xip europeu”, ha destacat, alhora que ha posat de relleu que Catalunya té “infraestructures, talent, ecosistema industrial i una ubicació geogràfica” amb la qual pot jugar un “paper decisiu”.

Jové: "Cal fer sentir sempre la veu de Catalunya"

Sobre la visita d’Aragonès a Brussel·les, el president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, ha destacat “com d'important és entendre la política com una eina per aportar visions constructives i col·lectives”. Jové ha instat el president a “denunciar el que passa aquí, el conflicte polític, la repressió i també el cas d'espionatge més escandalós dels darrers anys”, així com a “participar políticament dels debats europeus i internacionals”. “Ens preocupen i també ens haurien d'ocupar”, ha dit.

“La d'aquesta setmana és una cita a l'agenda més que remarcable, que intensifica relacions internacionals i que reconeix una veu, la d'aquest país, que cal fer sentir sempre”, ha conclòs Jové.