El vicepresident Pere Aragonès presenta la proposta de Pressupostos de la Generalitat per al 2019 / ACN
El vicepresident Pere Aragonès presenta la proposta de Pressupostos de la Generalitat per al 2019 / ACN

El vicepresident Aragonès ha presentat l’avantprojecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2019, que reverteix les retallades i destina 3 de cada 4 euros a polítiques socials

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha exposat avui al Consell Executiu del Govern el contingut de l’avantprojecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2019. “La proposta de pressupostos reflecteix la voluntat del Govern d’avançar cap a una Catalunya més inclusiva, innovadora i sostenible”, ha posat en valor Aragonès, que també ha destacat que aquests pressupostos posen punt i final a les retallades. “És una aposta ambiciosa, rigorosa i pensada pel benestar social de la ciutadania”, ha afirmat.

El projecte s’ha presentat sota el lema “Un país de drets i oportunitats per a tothom” i, tal com ha explicat el vicepresident i conseller d’Economia, es basa en quatre eixos: serveis públics de qualitat, prosperitat compartida i sostenibilitat, redistribució i cohesió social, i democràcia i institucions més fortes.

 Les 10 xifres que has de conèixer de la proposta de Pressupostos de la Generalitat 2019

Aquestes són les 10 xifres més destacades d’uns Pressupostos de la Generalitat 2019 que recuperen els valors precrisi:

 • Els pressupostos mantenen el rigor en la gestió del Govern, amb 34 dies de període mitjà de pagament, i alhora destinen 3 de cada 4 euros a polítiques socials.
 • Preveuen que el creixement econòmic de Catalunya serà d’un 2,5%, que suposa un creixement superior al de la mitjana de la zona euro i de l’Estat espanyol.
 • El 73,6% de l’increment de la despesa es destina a Salut (+532 milions d’euros), Educació (+473 milions d’euros) i Treball, Afers Socials i Famílies (+222 milions d’euros).

 • Destinen 570 milions d’euros a la dependència.
 • Assignen 379 milions d’euros a la Renda Garantida de Ciutadania.
 • Destinen 258,1 milions d’euros per millorar les condicions dels professionals de la Salut i perquè puguin atendre la ciutadania tot el temps necessari.
 • Inverteixen 100 milions d’euros per millorar l’atenció primària i urgències.
 • Assignen 57,4 milions d’euros addicionals per a tractaments sanitaris punters.

 • Garanteixen una escola inclusiva amb 450 professionals nous per atendre més i millor l’alumnat amb necessitats educatives específiques.
 • Augmenten en 7 milions d’euros les beques menjador i preveuen convocar més de 15.500 places de mestres i professorat al llarg dels propers 4 anys.