Aragonès exigeix a l'Estat que els municipis puguin utilitzar els superàvits: 'Els ajuntaments són la llavor fèrtil de la llibertat d'aquest país'

Els republicans han celebrat un any de governança republicana després d'irrompre com a primera força a les eleccions municipals de 2019 amb més de 800.000 vots

Fa un any que Esquerra Republicana irrompia com a primera força a les municipals i tenyia de groc el mapa de Catalunya amb més de 800.000 vots i més de 3.000 regidors. El coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, ha agraït la tasca dels i les electes republicanes al llarg d'aquest any i ha aprofitat per exigir a l'Estat que aixequi la regla de la despesa perquè els municipis puguin disposar dels superàvits i fer front a la crisi. "Els ajuntaments són la llavor fèrtil de la llibertat d'aquest país. Sou el fil directe amb la ciutadania, coneixeu com ningú les seves necessitats, inquietuds i, per això, sou imprescindibles" ha destacat Aragonès en l'acte celebrat de forma telemàtica "1 any d'Impuls Republicà" .

"Només des dels municipis serem capaços entre tots i totes de construir un país més just", ha explicat Aragonès. Així mateix, ha qualificat "d'indigne" l'anunci de moments de restriccions per part de govern de l'Estat i ha reclamat que els ajuntaments sanejats puguin disposar del seu superàvit amb urgència perquè "són els seus diners". "No és el moment de posar traves a la recuperació del món local" ha afegit Aragonès.

En aquest sentit, ha exigit l'eliminació de forma urgent de la Regla de Despesa i el retorn dels més de 1.500 milions d’euros acumulats als superàvits dels ajuntaments per evitar les retallades de la crisi del 2008 que "el govern de l’Estat va cometre sobre les espatlles dels ajuntaments, mentre que ells tenien màniga llarga".

Davant de la situació de crisi de la Covid-19, també ha volgut agrair l'esforç "ingent" i ha fet una crida a "seguir amb aquest porta a porta republicà i no deixar cap eina a l'armari per ajudar a tothom". "No hem de reconstruir el país d'abans, hem de construir un nou país" ha afegit Aragonès.

Per altra banda, Aragonès ha assegurat que la recuperació ha de ser posant els drets de la ciutadania sempre per davant i pensant quin és el millor futur. "Políticament, sabem que el millor futur no és cap altre que la independència del nostre país, la República catalana: una eina per decidir, autogovernar-nos i per viure millor", ha afegit Aragonès.

  Aragonès exigeix a l'Estat que els municipis puguin utilitzar els superàvits: 'Els ajuntaments són la llavor fèrtil de la llibertat d'aquest país'

En l'acte també han participat l'alcalde de Castelló de Farfanya, Omar Noumri, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Olga Aranu, i la vicealcaldessa de Reus i presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.

El primer alcalde d'origen àrab a Catalunya, Omar Noumri, també ha fet un reconeixement a "la tasca i l'esforç fet tant des del govern com des de l'oposició" al llarg d'aquest any i ha lloat la governança republicana "aportant els valors republicans i treballant per una societat, diversa, plural i justa".

Per la seva banda, Olga Aranu, que va ser escollida com la primera dona en presidir la Federació de Municipis de Catalunya, ha reclamat un major "reconeixement institucional dels ajuntaments" i ha reconegut el "lideratge sincer i de compromís que ha encapçalat Esquerra Republicana des dels municipis".

"Esquerra Republicana som la primera força municipalista i treballem per oferir suport als municipis des de les institucions supramunicipals" ha explicat Noemí Llauradó. "Treballem per la cohesió social i l'equilibri territorial, perquè independentment d'on es visqui, sigui en un micropoble o en una gran ciutat, tothom tingui les mateixes oportunitats", ha afegit Llauradó.