D'esquerra a dreta: el conseller d'Educació, Josep Bargalló; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; i la consellera de Salut, Alba Vergés
D'esquerra a dreta: el conseller d'Educació, Josep Bargalló; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; i la consellera de Salut, Alba Vergés

Mentrestant, aprova un nou ajut per a les famílies en situació de vulnerabilitat i sense accés a prestacions perquè puguin cobrir les seves necessitats bàsiques durant les quarantenes

El Govern de Catalunya exigeix a l’executiu espanyol que modifiqui el reial decret que regula les baixes laborals perquè s’hi puguin acollir les famílies que hagin de cuidar fills en quarantena. A 10 dies de l’inici del curs escolar, els departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, Salut i Educació denuncien que no es pot seguir mantenint la incertesa sobre aquesta qüestió i posen solucions sobre la taula.

“Exigim una solució pels pares i mares que s’hagin de quedar a casa per cuidar els seus fills i filles, una solució que sigui igual per a tothom, sense cap diferència en funció de si el fill té la Covid-19 o no, perquè se n’ha de tenir cura igualment”, ha defensat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. “Hem d’acompanyar aquestes famílies, i si el govern espanyol no vol assumir aquesta responsabilitat, que traspassi els recursos i les competències i ja ho farà la Generalitat”, ha etzibat.

Si el govern espanyol no vol assumir aquesta responsabilitat, que traspassi els recursos i les competències i ja ho farà la Generalitat
Chakir El Homrani Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

El Homrani creu que la baixa per incapacitat laboral ordinària és la millor opció i la més pràctica perquè ja està en funcionament i només caldria modificar un reial decret que ja s’ha modificat amb facilitat anteriorment. La proposta ha estat comunicada als agents socials i econòmics i s’ha traslladat des de les tres conselleries a quatre ministeris espanyols. “No podem arribar al 14 de setembre sense tenir això resolt; afecta a 3,5 milions de persones d’aquest país”, ha alertat el conseller.


El nou ajut de la Generalitat

Alhora, els consellers han anunciat una mesura complementària: una nova prestació de la Generalitat per a les famílies en situació de vulnerabilitat i sense accés a prestacions perquè puguin tenir cura dels seus fills durant les quarantenes i cobrir les seves necessitats bàsiques. Es tracta de persones amb contractes intermitents o de curta durada, persones que no poden accedir a la baixa per incapacitat temporal o que no tenen els seus ingressos protegits. La dotació inicial serà de 10 milions d’euros (300 euros per quarantena) i arribarà, d’entrada, a 33.000 famílies catalanes.


El pla del govern espanyol "no té mirada feminista, social o progressista"

El govern espanyol ha presentat el pla “Me Cuida”, que permet demanar una reducció de la jornada laboral, amb la pèrdua d’ingressos corresponent. Pel Govern català no pot ser la solució: “Repercuteix especialment en les dones perquè som les que assumim majoritàriament les tasques domèstiques i de cura; la Covid-19 no pot ser una excusa afegida en l’augment de la bretxa salarial i la desigualtat”, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés. A més, “genera conflictes laborals perquè s’ha de demanar a l’empresa, que triga un temps a valorar-la i pot no concedir-la”, ha afegit El Homrani. “El que és una presumpta mesura de conciliació laboral, acaba sent una mesura sense mirada feminista, social o progressista”, ha sentenciat.


Les escoles no tancaran

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, també ha explicat mesures per afavorir la conciliació des de l’àmbit educatiu. Ha assegurat que la voluntat del departament és no tancar les escoles, ja que més enllà de la seva funció lectiva, també tenen una “funció social i comunitària”. “Si en algun moment, per motius sanitaris, una escola deixa de fer activitat lectiva presencial, romandrà igualment oberta per dos motius”, ha dit. En primer lloc, per seguir oferint el servei de cuina -amb la possibilitat de fer arribar el menjar a casa dels alumnes en situació de vulnerabilitat; i, en segon lloc, per fer guàrdia i custòdia dels fills dels treballadors essencials.