El conseller Josep Bargalló, al Parlament de Catalunya en una imatge d'arxiu
El conseller Josep Bargalló, al Parlament de Catalunya en una imatge d'arxiu

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que el departament treballa per obrir la preinscripció escolar la segona quinzena de maig

El tercer trimestre només pot ser valorat en positiu”, ha constatat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en la seva compareixença telemàtica al Parlament de Catalunya. “Cap alumne podrà tenir una qualificació inferior a la mitjana avaluativa dels dos primers trimestres”, ha aclarit Bargalló. Així ho ha concretat el departament d’Educació, tenint en compte el repte que ha suposat i suposa, per al sistema educatiu, “haver passat de la presencialitat a la no presencialitat en 24 hores”.

El tercer trimestre s’havia de fer”, ha afirmat Bargalló, però sense "reproduir el model de les aules”. De fet, el conseller ha explicat que aquesta continuïtat ha de servir per fer un "acompanyament emocional a l'alumne” i mantenir-lo "connectat als companys, al centre, al professorat i al procés d’aprenentatge” durant l'emergènica. "Molts professionals i alumnes són víctimes sanitàries o econòmiques d’aquesta crisi", ha subratllat Bargalló en aquest sentit.

Bargalló també ha deixat clar que la prioritat des de l’inici de la crisi sanitària ha sigut "mantenir l’equitat". Per això, les primeres accions del departament han anat dirigides a combatre la bretxa digital i a garantir els ajuts menjador.

Per una banda, el departament ha fet arribar 22.0000 paquets de connectivitat als alumnes més vulnerables, paquets que inclouen un router petit amb 40 GB de connexió i un dispositiu segons l’etapa educativa de l'alumne. Amb el mateix objectiu de reduir la bretxa digital, des del departament d’Educació, en col·laboració amb la CCMA, s’ha impulsat l’emissió de programes educatius a TV3, el canal Super 3 i a Catalunya Ràdio.

També s’han suspès els tràmits administratius, com la preinscripció, fins que no es pugui garantir que es pot fer també en mà. En aquest sentit, Bargalló ha anunciat que el departament treballa per obrir la preinscripció escolar al segona quinzena de maig, sempre que s’hagin aixecat les restriccions, de forma general o de forma específica per al tràmit, per fer-ho presencialment.

Esperem obrir la preinscripció escolar la segona quinzena de maig
Josep Bargalló

Per altra banda, en col·laboració amb el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Educació ha posat en marxa el repartiment de les targetes moneder, un sistema de targetes recarregables, distribuïdes per la Generalitat, on les famílies que disposen de beques menjador o beques per a menors hi tenen garantit l’import de la prestació.

"El proper curs no serà normal", ha sentenciat Bargalló, “perquè tant l’alumnat com el professorat vindrà d’una situació molt difícil” i “perquè la realitat social i econòmica haurà canviat”. També perquè quan els centres puguin obrir - “quan les autoritats sanitàries i el PROCICAT així ho determinin”-, hauran de fer-ho respectant les noves "mesures d’higiene i distanciament social". El conseller, però, ha apuntat que també serà un curs d’oportunitats. “Aquesta crisi ens permet repensar el model i fer servir noves eines, i hi haurem de treballar tota la comunitat educativa", ha clos Bargalló.

Etiquetes