El conseller Josep Bargalló en la seva compareixença a la Comissió d'Ensenyament
El conseller Josep Bargalló en la seva compareixença a la Comissió d'Ensenyament

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, també ha anunciat dos nous decrets: un per transformar els menjadors escolars en espais educatius i un altre per lluitar contra la segregació escolar

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha anunciat que, per aquest curs, el Departament preveu destinar al voltant de 78 milions d’euros als ajuts de menjador escolar. Ho ha avançat durant la seva compareixença en la Comissió d’Ensenyament del Parlament, on ha fet balanç de l’inici del curs 2018-2019. Aquesta previsió suposaria invertir 6 milions d’euros més en la partida de beques menjador que el curs anterior. De moment, Ensenyament ha atorgat 120.899 ajuts de menjador i Bargalló ha recordat que es tracta d’una partida oberta.

El conseller també ha afirmat que, quan es disposi de pressupost, es vol fer efectiu el finançament de les places públiques de 0 a 3 anys, i que s’està elaborant un nou decret de menjador escolar que permetrà transformar aquest servei en un espai educatiu. En aquest sentit, ha explicat que el Departament ha obert un espai de participació al seu lloc web per recollir propostes i suggeriments sobre com hauria de ser l’espai de menjador.

Pel que fa a les polítiques educatives que s’implantaran aquest curs, Bargalló ha destacat la lluita contra la segregació mitjançant un nou decret d’admissió d’alumnat. De cara al curs que ve, s’introduiran en la preinscripció canvis com l’eliminació de la puntuació per malaltia crònica del sistema endocrí, digestiu o metabòlic i la puntuació per pare, mare, tutor o germans que han estat escolaritzats al centre.

 Josep Bargalló en una intervenció al Parlament
Josep Bargalló en una intervenció al Parlament

Bargalló també ha compartit dades més generals i ha explicat que el nou curs ha començat amb 1.574.193 alumnes, 8.176 més que el curs anterior. L’augment principal es dona a l’educació secundària, que ha crescut en 10.024 alumnes; la formació professional també ha guanyat alumnes, en concret 3.985; per contra, la matrícula a infantil i primària ha baixat en 4.195. Aquestes dades es mantenen estables respecte els darrers anys i reflecteixen l’evolució demogràfica actual. També es manté la tendència sostinguda de creixement de l’educació pública en comparació de la privada i la concertada.

Per fer font a l’increment d’alumnat, Ensenyament ha ampliat la plantilla de professorat amb 690 docents, de manera que la xifra de mestres i professors de centres públics és de 71.865. Bargalló també ha explicat que aviat es convocaran 5.100 places d’oposicions i que s’aplicaran alguns canvis en el seu format per tal d’adequar-les a l’ensenyament competencial i a la pràctica docent.

Per últim, el conseller ha recordat que en el curs actual s’han creat 20 nous centres, la majoria instituts. També hi ha hagut obres en 16 centres (12 són centres públics de nova creació i 4, centres ja existents en què s’han fet grans renovacions i ampliacions), amb una inversió global de gairebé 68 milions d’euros, al marge de 34 milions addicionals per a 369 obres de reforma, millora i ampliació de centres.