Bargalló anuncia un pla per eradicar la violència i l'assetjament a menors a les escoles

El conseller d’Educació impulsarà una figura de referència en formació i prevenció als centres

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha refermat el compromís del seu departament amb la “tolerància zero envers qualsevol tipus de violència, d’ara i del passat”, per lluitar contra l’assetjament i els abusos a menors. Per això, i en reivindicar les escoles com a espais lliures de violència, Bargalló ha anunciat que es crearà una figura de referència a cada territori en formació i prevenció de la violència, dins d’un pla global als centres educatius.

Bargalló ha defensat la mesura perquè les escoles no són una bombolla al marge de la societat i cal dotar-les per tant d’eines per prevenir les violències i “minimitzar els riscos”. El Departament d’Educació vol per tant reforçar els centres, els docents, i les famílies i també aportar formació específica amb “una figura que ajudi a millorar la coordinació interna i de la resta de departaments, i que sigui un nexe amb les diferents xarxes de suport al territori”.

En aquest context, Bargalló també ha assegurat que “per tal de defensar les víctimes, però també per defensar el bon nom dels docents, davant d’evidències flagrants, el Departament es personarà com acusació particular”. “Qui calla i encobreix és còmplice. I l’escola no és còmplice, és un espai que treballa per la igualtat i l’equitat”, ha defensat el conseller al Parlament.

De la mateixa manera que no podem tractar la violència masclista com casos aïllats, els infants i el jovent mereixen el nostre respecte social i institucional
Jenn Díaz Diputada del Grup Republicà

Bargalló ho ha dit durant una interpel·lació de la diputada republicana Jenn Díaz, que ha reclamat posar fi al “silenci institucional” com a forma de violència contra els menors. “De la mateixa manera que no podem tractar la violència masclista com casos aïllats, de la mateixa manera que no hem de tenir actituds negacionistes envers la violències contra les dones, els infants i el jovent mereixen el nostre respecte social i institucional; [...] els patrons de violència formen part de la nostra societat, igual que el masclisme. I hi tenen més relació de la que a priori ens ha semblat sempre. És impossible que tot allò que trobem al carrer, a la televisió, a la ficció, a les cases, no acabi reproduint-se també a les escoles, un espai que a priori totes podríem considerar de segur”, ha resolt Díaz en abordar el bulling, l’assetjament, el racisme i l’abús de poder.