Materials inclosos a la Bossa Vermella.
Materials inclosos a la Bossa Vermella.

El projecte impulsat pel govern municipal de Marc Aloy ofereix informació i acompanyament a les nenes, material i formació a les escoles per tractar la menstruació d'una forma positiva i natural

“La Bossa Vermella: benvinguda menstruació" és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Manresa que ofereix informació i acompanyament a les nenes, material i formació per treballar a les aules, pel professorat i per a les famílies, per tractar la menstruació d'una forma positiva i natural, lluny dels mites i dels tabús que l'envolten. El projecte, al qual s’hi han adherit tots els centres educatius del municipi i també d’altres espais, també pretén ser una eina de normalització a través de la qual els nens puguin entendre, conèixer i respectar els cossos de les seves companyes i els canvis fisiològics que també experimentaran ells en aquesta etapa.

Aquesta és una de les setanta polítiques marca municipals que Esquerra Republicana ha identificat amb l’objectiu d’avaular-ne el cost i l’impacte i estendre-les arreu del territori.

El projecte proporciona formació al professorat, un taller per a les famílies i la Bossa Vermella, pensada per a infants de 4t, 5è i 6è de primària en la qual s’hi pot trobar llibres que tracten de forma amena i divertida aquesta temàtica, mostres de diferents tipus de material d’higiene menstrual i també dinàmiques per treballar a les aules.

La Bossa Vermella també està pensada perquè cada nena de l’aula se la pugui endur a casa i així mirar els materials amb calma i comentar el tema amb la família. A més, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), les biblioteques de la ciutat i el Centre de Recursos Pedagògics del Departament d’Ensenyament poden cedir bosses en préstec a famílies o d’altres recursos de la ciutat.

“És impossible transmetre el que no es coneix. La majoria de mares i àvies actuals van viure la seva menarquia amb desinformació, por, vergonya i solitud perquè la menstruació ha estat considerada un tabú. Sense voler-ho se segueix transmetent aquesta motxilla a les nostres nenes”, exposa l’alcalde de Manresa, el republicà Marc Aloy. “Amb aquest projecte preparem a la canalla d’avui per arribar a l’etapa fèrtil amb confiança i benestar, perquè coneixen amb anterioritat els canvis físics i emocionals que experimentaran”, explica. “Poder parlar-ne obertament, escoltar els dubtes i donar alguns consells útils dona seguretat i potencia l’autoestima de les nenes i el respecte cap a elles mateixes”, afegeix.

Un impuls al coneixement del propi cos

Arrel d’aquesta iniciativa, les escoles de la ciutat han anat incorporant a la farmaciola del centre productes d’higiene menstrual per si a les nenes els hi ve la regla al centre. Un altre impacte destacable és que moltes de les escoles participants han comprat més llibres sobre la temàtica per a tenir-los a l’aula i han sorgit altres necessitats, com ara el d’abordar el tema de la sexualitat en l’educació primària: el coneixement del propi cos, el respecte pel propi cos i els dels altres, el consentiment, etc.

“Quan vam dissenyar aquesta nova política pública a Manresa, no hi havia cap iniciativa semblant ni a la ciutat ni a tot Catalunya que abordés aquesta temàtica a les franges d’edat del cicle mitjà i superior de primària a les escoles, més enllà d’algun taller puntual”, relata Aloy.

“Tot i la necessitat detectada d’abordar l’acompanyament a les nenes en aquest canvi vital i de donar eines a les famílies i professorat per fer -ho, no vam trobar cap iniciativa al respecte”, insisteix. “És una iniciativa fàcilment replicable a d’altres municipis, que no necessita de grans recursos més enllà del cost del material per les bosses i de les formacions”, detalla.

L’avaluació feta amb el professorat ha estat molt positiva i les nenes s’emporten la bossa vermella a casa amb molt d’interès i curiositat per aprendre sobre els canvis que el seu cos està experimentant o experimentarà. Els tallers amb les famílies ajuden a tractar la menstruació i el camí cap a la pubertat dels infants des d’un enfocament positiu i normalitzat, trencant el tabú al voltant d’aquesta qüestió i les dinàmiques proposades a les aules es poden seguir treballant a casa gràcies al préstec de les bosses a les famílies.

  La Bossa Vermella: Manresa trenca tabús sobre la menstruació