El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez - Cambray, acompanyat de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i de la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, anuncien la creació de 52 noves escoles bressol rurals des de l'escola de Peramola (Alt Urgell). ACN
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez - Cambray, acompanyat de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i de la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, anuncien la creació de 52 noves escoles bressol rurals des de l'escola de Peramola (Alt Urgell). ACN

Baixada de ràtios, I2 gratuït, noves escoles bressol, lluita contra la segregació, mesures de conciliació... Totes les claus de la transformació educativa liderada pel Departament d’Educació

Baixada de ràtios a Infantil 3, escolarització de l’Infantil 2 gratuïta a les escoles bressol públiques i reducció de preus a les privades, avançament de l’inici de curs, 52 noves escoles bressol rurals, decret d’admissió per lluitar contra la segregació escolar, no renovació dels concerts a les escoles que segreguen per gènere... El curs 2022-2023 arrencarà amb una veritable transformació liderada pel Departament d’Educació en pro d’una educació de qualitat, una millor conciliació per a les famílies i la igualtat d’oportunitats.

Oriol Junqueras em va dir que jo no venia a gestionar, que venia a transformar”, va explicar el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez - Cambray, en l’acte dedicat al seu primer any al capdavant de la conselleria celebrat el passat 28 de juny. I és que Educació ha posat en marxa mesures llargament reivindicades per la comunitat educativa, un camí de progrés que haurà de culminar amb la gratuïtat de tota l’etapa 0-3 i amb la reducció del nombre d’alumnes per aula a tots els cursos d’escoles i instituts el 2030.

L’etapa 0-3 gratuïta, un compromís del govern republicà

La gratuïtat de l’escolarització dels infants de 0 a 3 anys començarà a aplicar-se el curs vinent als centres públics amb els grups d’Infantil 2, i progressivament anirà ampliant-se a la resta d’aquesta etapa educativa. En el cas dels centres privats, que assumeixen bona part de la demanda en aquelles localitats en què no hi ha prou places públiques, les famílies hauran de pagar 800 euros menys a l’any, xifra que assumirà la Generalitat.

“Al costat de les polítiques feministes, hi ha d’haver acompanyament en la coresponsabilitat dels serveis públics, per exemple en l’àmbit educatiu. Per això, incorporarem la gratuïtat dels 0 als 3 anys, que ha de permetre acompanyar la criança compartida si volem situar la vida al centre”, afirmava l’avui president de la Generalitat, Pere Aragonès, en un acte electoral previ a les eleccions del 14 de febrer. "Passarem del cofinançament a la gratuïtat perquè totes les nenes i nens d’aquest país han de tenir igualtat d’oportunitats”, assegurava. A partir del setembre, aquesta promesa serà ja una realitat.

Menys alumnes per aula, una millora pedagògica

El Departament d’Educació començarà a baixar les ràtios el curs 2022-23 als grups d’Infantil 3, que de forma generalitzada tindran 20 alumnes per aula, enlloc dels 25 actuals. El 99% dels centres públics i, de forma voluntària, el 73% dels concertats, tindran el proper curs menys de 25 alumnes per classe. I en un 86% dels grups de la pública i en el 37% a la concertada, els grups seran de 20 alumnes o menys. La reducció de les ràtios suposa una millora pedagògica, i és quan els infants són més petits que té una major incidència, afavorint l’atenció individualitzada i incrementant les oportunitats per desenvolupar noves metodologies.

L’inici de les classes, una setmana abans

El curs escolar 2022-2023 avançarà una setmana l’inici de les classes. A Infantil i Primària començaran el dilluns 5 de setembre, i a l’ESO, Batxillerat i Formació Professional, el dimecres 7. El nou calendari escolar “respon a una demanda històrica d’un ampli sector de la societat”, va recordar el president Aragonès en anunciar la mesura, i “contribuirà a millorar els resultats educatius, facilitar la conciliació de les famílies i reforçar la igualtat d’oportunitats”.

L’avançament té com objectiu reduir la distància entre cursos, evitant que es produeixi una desconnexió massa llarga, la qual cosa pot contribuir negativament al procés d’aprenentatge. A més, afavoreix una major igualtat d’oportunitats, perquè beneficia especialment a l’alumnat que durant l’estiu no té els recursos econòmics suficients per a les activitats de lleure educatiu, i respon a una perspectiva feminista, perquè “cal ajudar especialment a aquells membres de la família que assumeixen més la cura dels infants, que en molts casos encara avui són les dones, especialment en famílies monomarentals”, va incidir Aragonès.

Cap escola bressol rural tancarà per motius econòmics

Més de mig centenar de petits municipis comptaran amb una nova escola bressol rural curs 2022-23, en què hi haurà 122 municipis de menys de 2.500 habitants que tindran implantat a l’escola el primer cicle d’educació infantil per a l’I1 i l’I2. Amb el nou conveni entre la Generalitat i els ens locals, els ajuntaments només hauran d’aportar 5.000 euros per curs per implantar els ensenyaments de primer cicle a les escoles, quan fins aquest cost era de 30.000 euros anuals.

L’objectiu és ajudar els petits consistoris, que disposen de pressupostos molt reduïts en comparació amb la resta de pobles i ciutats del país. “Amb això volíem donar resposta a dos objectius: que cap escola rural tanqui per motius econòmics i, en segon lloc, crear 52 noves escoles rurals a través d’aquest Pla que canvia les regles de joc del finançament”, va explicar Gonzàlez – Cambray en presentar el nou Pla d’integració de l’etapa inicial a l’escola rural.

Pla de xoc contra la segregació escolar

El proper curs també s’implementaran les mesures que deriven del Decret de la programació de l’oferta educativa, que preveu que l’alumnat arribi amb tots els recursos econòmics necessaris associats a la seva escolarització a l’I3 i a 1r d’ESO, tant a l’escola pública com a la concertada. “L’única manera de combatre realment la segregació escolar és a l’entrada del sistema educatiu d’infantil a I3 i a 1r d’ESO. Fem un canvi metodològic i un canvi pressupostari, una inversió econòmica contra la segregació escolar important”, posa en valor Gonzàlez -Cambray.

Fi dels concerts a les escoles que segreguen per gènere

“Els centres han d’estar lliures de discriminació”. Amb aquestes paraules es referia el conseller a la fi dels concerts a les escoles que segreguen per sexe, que decauran a partir del setembre. “La segregació per gènere augmenta els estereotips i legitima el sexisme”, va reblar Gonzàlez - Cambray, que va llançar una advertència: “Si hi ha centres que volen mantenir la segregació hauran de fer-ho des de l’àmbit privat, perquè l’administració educativa no permetrà que en el període d’escolarització els nens i les nenes estiguin separats”.