El diputat Joan Capdevila, defensant la moció el ple del Congrés
El diputat Joan Capdevila, defensant la moció el ple del Congrés

El govern espanyol s'ha compromès a activar dins del proper trimestre cinc iniciatives d'Esquerra Republicana vinculades a la transició energètica. Entre altres, el contracte estacional de potència, beneficiós per al sector agrícola, o les xarxes energètiques tancades, per optimitzar consums i costos en polígons industrials.

“Les proposicions no de llei (PNL) aprovades al Congrés han de servir per a alguna cosa i cal vetllar perquè es compleixin”. Amb aquesta premissa el diputat d'Esquerra Joan Capdevila va defensar dimarts passat al ple la necessitat que s'apliquin, reivindicant en concret cinc d’aquestes propostes vinculades a la transició energètica i a la democratització d'accés i costos.

I a través d'una moció conseqüència d'interpel·lació, Esquerra va aconseguir el suport de la majoria de la cambra -només amb l'oposició del PP i l'abstenció del PNB- i el compromís exprés del partit al govern per començar-les a desplegar en el termini d'un trimestre.

El punt de partida de Capdevila és que el camí cap a la transició energètica "és inevitable però no exempt d'obstacles". Actualment "estem davant un model obsolet, contaminant i car, i que acaba repercutint en empreses, pimes, autònoms i particulars, essent un llast per a la competitivitat econòmica", assenyala. El camí, no obstant això, ja s’estava fent al Congrés a través de diverses PNL promogudes per ERC i aprovades, totes, per àmplia majoria.

Estem davant d'un model obsolet, contaminant i car, que repercuteix en pimes, autònoms i particulars
Joan Capdevila Diputat d'Esquerra Republicana al Congrés

Les cinc iniciatives d'Esquerra que es recullen en la moció tenen per objectiu definir "un mercat energètic més democràtic i respectuós amb el medi ambient". El diputat republicà aplaudeix la nova sensibilitat que ha comportat el canvi de Govern en matèria energètica, "però és necessari avançar en mesures concretes que s'avancin a nous canvis estructurals que puguin plantejar-se en el futur".

Aquestes són les cinc propostes d'Esquerra que han de concretar-se en els propers tres mesos:

1. Contracte estacional de potència. L'objectiu és adaptar el calendari a la necessitat real de consum de moltes empreses. "Per exemple, una cooperativa agrícola que necessiti durant dos o tres mesos a l'any guardar la seva collita en una cambra frigorífica. Superat aquest període no té cap sentit haver de mantenir la mateixa potència contractada, que actualment ha de ser com a mínim durant un any".

2. Actualització dels plans de seguretat nuclear. L'últim simulacre per accident nuclear que es va fer a l'àrea de Tarragona va ser el 1987, "fa més de 30 anys". Des de llavors hi ha pendent l'actualització dels plans d'emergència. "L'última vegada ni tan sols s'havia desenvolupat la telefonia mòbil", recorda Capdevila. I ara que existeix, "existeixen també zones fosques on no hi ha cobertura".

 Les 5 mesures per a la transició energètica a les quals Esquerra Republicana ha aconseguit que es comprometi el govern
Les 5 mesures per a la transició energètica a les quals Esquerra Republicana ha aconseguit que es comprometi el govern

3. Xarxes energètiques tancades. És una fórmula per a l'optimització de consum i costos d'accés a l'energia en polígons industrials, que en el cas d'aquesta proposició va prendre com a referència el polígon petroquímic de Tarragona. "És el més important del sud d'Europa, representa el 30% del PIB del territori i genera una de cada tres llocs de treball dels municipis de l'àrea". Amb una xarxa tancada totes les empreses del polígon “tenen una mateixa connexió elèctrica, s'optimitzen costos i consums i repercuteix de forma beneficiosa en eficiència i competitivitat".

4. Comptadors intel·ligents. "Són un element clau per a la democratització de la informació a l'abast del consumidor; conèixer costos, consums i eficiència i que pugui disposar directament de totes les dades que pugui generar".

5. Autoconsum fotovoltaic en el sector agrícola. Es calcula que ara mateix a l'Estat espanyol un 25% de les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic estan precisament en el sector agrícola. "Es tracta de regular-les millor, crear un marc reglamentari que no impliqui cap càrrega per als seus titulars, obrir la possibilitat que siguin gestionades per part de tercers i que es valorin els excedents que puguin injectar a la xarxa".

Etiquetes