Capdevila, al secretari d'Estat de Pressupostos: 'Em certificarà que no es va destinar ni un euro públic al referèndum?'

No hi hagut manera. El secretari d'Estat de Pressupostos ha esquivat aquest matí al Congrés la invitació del diputat d'Esquerra a certificar-li que, com va dir el ministre Montoro, la Generalitat no va destinar ni un euro a pagar el referèndum de l'1 d'octubre. Però ha donat a entendre que tampoc es podrà demostrar el contrari

El secretari d'Estat de Pressupostos, Alberto Nadal, que aquest dijous ha comparegut al Congrés per informar del tancament de l'exercici de 2017, s'ha remès a les paraules del ministre Cristóbal Montoro per dir que malversar també pot ser fer un ús indegut de les infraestructures públiques i ha donat a entendre que el seu Ministeri no està en condicions d'acreditar cap despesa procedent de fons públics de la Generalitat destinada al referèndum de l'1 d'octubre.

Nadal ha conestat d'aquesta manera la pregunta del portaveu d'Esquerra Republicana a la comissió de Pressupostos, Joan Capdevila, que li havia demanat expressament que ell o la instància que correspongui pogués "certificar per escrit" que, tal com ha assegurat i reiterat el ministre Montoro, no es va pagar ni un euro de recursos públics pel referèndum de l'1 d'octubre.

Nadal ha esquivat el compromís i s'ha remès al que va dir el ministre d'Hisenda. Tampoc ha contestat a Capdevila sobre els costos reals del desplegament de forces i cossos de seguretat de l'Estat en l'anomenada Operació Copèrnic, que va tenir durant tres mesos 6.000 efectius policials a Catalunya, "ociosos fins al dia que es van dedicar a pegar àvies indefenses que volien votar".

El secretari d'Estat de Pressupostos ni ho ha citat en la seva resposta, com tampoc ha dit res dels incompliments de les inversions pressupostades a Catalunya per al 2017 i a l'anunci de pluja de milions que hi va afegir Rajoy va avançar ara fa just un any i que s'han quedat en res. L'exemple més paradigmàtic, els 300 milions per a Rodalies pactats ja anteriorment entre el govern de l'Estat i la Generalitat i dels quals, ara mateix, s'ha invertit l'equivalent a un 10%.

El Congrés dels Diputats ha viscut aquesta setmana la sèrie de compareixences de diferents càrrecs del govern espanyol per presentar el projecte de pressupostos, que la setmana que ve començarà a ser debatut pel ple. Inicialment, ho serà per posar a votació les esmenes a la totalitat presentades per diferents grups de l'oposició, entre ells el d'Esquerra Republicana.