
En el marc del Dia mundial contra la mutilació genital femenina que es commemora cada 6 de febrer, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha presentat aquest migdia a Barcelona la segona edició del “Protocol d'actuacions per prevenir la mutilació genital femenina” que té per objectiu establir un pla d'acció contra la pràctica de l'ablació.
Capdevila ha justificat aquesta segona edició per les diverses reformes legislatives que s'han succeït des de la primera versió de 2001, amb la necessària adaptació dels continguts i actualització de les recomanacions i accions a seguir en casos de sospita de risc i en fases preventives.També s'ha incorporat com a novetat el paper important que desenvolupen les pròpies comunitats i les associacions per prevenir aquesta pràctica ancestral.
Funcions del Protocol
L'objectiu del Protocol és marcar el circuit que han de seguir els professionals implicats i la seva interacció, des de la informació i la formació i sempre des d'un abordatge preventiu múltiple. També estableix que només en aquells casos en què resulta impossible evitar una situació de risc s'ha de remetre el cas a l'àmbit judicial, en tot cas sempre com a últim recurs.
La consellera republicana ha remarcat que “a Catalunya hi ha moltes famílies que van arribar com a practicants i defensores de la tradició i que avui l’han abandonada, però també és una realitat que hi ha famílies que, per diferents raons, encara la defensen i que si no posem els mitjans oportuns, si no es fan les tasques de sensibilització pertinents i es prenen les mesures oportunes, podem deixar desemparades a les possibles víctimes”. Així mateix, ha volgut deixar clar que “estem davant d'una pràctica mil•lenària prèvia al naixement i expansió de les grans religions, que depèn més de les ètnies practicants que no pas del país del que provenen les famílies”.
Carme Capdevila també ha assenyalat que amb aquest Protocol “promovem l’actuació de les dones africanes com a principals protagonistes en el procés d’eradicació de les mutilacions genitals femenines perquè són les principals afectades”. En aquest sentit, la consellera ha afegit que el treball desenvolupat pel Govern juntament amb la nova legislació “està introduint elements de reflexió a les pròpies comunitats i està fent canviar la seva percepció”.