Capella i El Homrani conversen amb la gent a l'equipament cívic de Cornellà on han anunciat el canvi legal
Capella i El Homrani conversen amb la gent a l'equipament cívic de Cornellà on han anunciat el canvi legal

El departament de Justícia i el de Treball, Afers Socials i Famílies han treballat conjuntament per apoderar la gent gran i que no es banalitzi cap maltractament

El Govern de la Generalitat ha anunciat que el maltractament psicològic serà motiu de desheratament. Ho han fet la consellera de Justícia, Ester Capella, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que han presentat un canvi legal per negar la llegítima als fills que minen l’autoestima i l’estabilitat emocional dels seus progenitors. D’aquesta manera, els abusadors perdran el dret a la llegítima i els testadors, especialment persones grans i dependents, estaran més protegits.

Capella ha explicat que “sense respecte pels pares i mares, no hi ha dignitat. Els fills i les filles que maltractin psicològicament els seus pares han de saber que perden el dret a la llegítima”. I ha afegit, contundent: “no tocaran ni un euro del que els podria correspondre. No podem banalitzar cap maltractament ni podem deixar les persones grans a l’estacada”.

Els fills i les filles que maltractin psicològicament els pares perdran el dret a la llegítima i no tocaran ni un euro del que els correspondria
Ester Capella Consellera de Justícia

En la mateixa línia, El Homrani ha afirmat que “protegir la gent gran és una prioritat”. “Hem d’apoderar encara més a la gent gran per fer front al maltractament psicològic i millorar-ne la detecció”, ha dit el conseller d’Afers Socials.

Els dos departaments de l’executiu han treballat colze a colze amb l’objectiu d’adaptar la llei a l’envelliment, protegir la gent gran i acabar amb els insults, les humiliacions i l’aïllament que pateixen. Moltes cares d’un abús psicològic que sovint és invisibilitzat, però que també és maltractar. I és que des del Govern consideren la lluita contra el maltractament psicològic una prioritat; una lluita necessària que es fa evident amb les dades: 1 de cada 2 maltractaments és un abús psicològic, 1 de cada 2 abusadors són fills o familiars, les víctimes només denuncien en 1 de cada 10 casos i les persones grans, que es troben entre les més vulnerables, són més d’1,4 milions al nostre país.

“No volem que el maltractament psicològic quedi silenciat ni que la nostra gent gran se senti sola”, ha manifestat El Homrani sobre les xifres que demostren la dificultat de denunciar els abusos. És per això que, a banda del canvi legal, aquest estiu el departament iniciarà el desplegament territorial de la lluita contra els maltractaments i el reforç de la formació dels professionals de serveis socials.