Ester Capella durant la roda de premsa. MARC PUIG
Ester Capella durant la roda de premsa. MARC PUIG

Els candidats republicans reivindiquen la importància d’impulsar l’empadronament als Ajuntaments per a “garantir drets a tothom”

“Nosaltres volem aconseguir la plena ciutadania i els drets i deures per a tothom”, ha assegurat aquest dilluns la candidata d’Esquerra Republicana a Barcelona Ester Capella en una roda de premsa celebrada a la Rambla del Raval, des d’on ha denunciat que “socialistes i comuns mantenen una llei d’estrangeria racista, que permet que els rics es comprin el permís de residència quan tenen els recursos per a pagar-se un pis de 500.000 euros”. “Això és el que volem combatre”, ha afirmat.

Acompanyada de la diputada al Parlament Najat Driouech i de l’alcaldable a Sabadell, Gabriel Fernández, i altres membres de la candidatura barcelonina, Capella ha criticat que el govern de Colau i Collboni no han aconseguit tancar el Centre d’Internament d’Estrangers, i ha proposat la creació d’un espai de la cultura i de la diversitat, posant com a exemple l’Institut del Món Àrab de París.

Capella ha sostingut que “cal més formació i aprenentatge de la llengua catalana, i fomentar-ne l’ús”, i per això s’ha compromès a “fer arribar la llengua a tothom” perquè sigui una “llengua de trobada”.

Najat Driouech: “Enfront l’extrema dreta, més drets i organització col·lectiva”

Najat Driouech ha reivindicat el “compromís ferm” d’Esquerra Republicana “per eradicar qualsevol actitud discriminatòria a Catalunya”. “Volem que tothom gaudeixi d’igualtat d'oportunitats, que tothom pugui realitzar el seu projecte vital amb garantia de drets”, ha explicat. En un moment en què creix el discurs de l’odi de l’extrema dreta, ha reclamat “més drets i organització col·lectiva”.

“Volem que el nostre model integral d'acollida català representi un eix vertebrador en dels drets de ciutadania, impulsant accions com l'accés al padró municipal, que garanteix l’accés als altres drets”, ha apuntat. En aquest sentit, ha fet un reconeixement al programa “Empadrona’t”, impulsat pel govern republicà de la Paeria de Lleida per assessorar tothom qui ho necessiti.

L’accés a l’empadronament ha estat també un dels eixos fonamentals que ha destacat Gabriel Fernández, que ha coincidit en què és “clau per a la garantia de drets”.

Fernández, que s’ha reivindicat com “un català nascut a Montevideo”, ha defensat que “la millor lluita contra els discursos d’odi és defensar societats on tothom té els mateixos drets i deures”. Ha situat com una de les polítiques bàsiques per aconseguir-ho és guiar les persones que fan tràmits com la renovació del NIE, “un carnet que dona igualtat real”. Per últim, ha instat a “garantir que tothom pugui viure al seu municipi gaudint de les seves tradicions culturals però també que se sentin clarament catalans”.

El candidat republicà a Sabadell ha fet un agraïment a Esquerra Republicana perquè “fa anys que té molt clar que les seves llistes, municipis i governs han de ser semblants a tota la ciutadania, i això vol dir integrant a tothom”. “Ara, és possible que diumenge hi hagi el primer alcalde nascut a l’Amèrica Llatina en una gran ciutat del país”, ha conclòs.