La Consellera de Justícia, Ester Capella
La Consellera de Justícia, Ester Capella

Esquerra Republicana ha expressat el seu rebuig més contundent a la providència de l'Audiència Provincial de Navarra sobre el cas de “La Manada” que deixa els condemnats en llibertat provisional amb una finança de 6.000 euros

Des d'Esquerra Republicana s'ha expressat un enèrgic rebuig a aquesta nova decisió judicial que és, com ja ho va ser la sentència dictada també per l’Audiència Provincial de Navarra, un greuge cap a totes les dones i suposa una legitimació de la violació que posa en una posició de total desempara a totes les dones supervivents d’aquesta situació. La decisió de l’alliberament de La Manada evidencia com el masclisme perdura i com la seguretat de les dones és inexistent.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha explicat que el que ens diu aquest tipus de resolucions és que no s'està considerant les dones subjectes de dret ni mereixedores de la protecció que si mereixen altres ciutadans com els homes. "Veiem instal·lada la presumpció que si ens ha passat alguna cosa d’aquest tipus és perquè ens ho hem buscat i aquest és el missatge que emana d'una resolució d’aquest tipus, contra això hem de combatre".

En aquests termes s'ha expressat la consellera de Justícia, que assegura que està perplexa davant d'aquesta resolució com ho estan milers de dones i de ciutadanes que han sortit al carrer perquè estan indignades perquè "aquesta resolució no és ajustada a dret, hi ha una sentència que ja els ha condemnat i tenen altres procediments pendents".

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha advocat per acabar amb els estereotips d'una justícia patriarcal que està vulnerant els drets de les dones, drets tan bàsics com la integritat física i psíquica. Capella ha reiterat que "cal reclamar que hi hagi perspectiva de gènere en el dret", que hi hagi formació que totes les persones que intervenen en els procediments judicials, des dels fiscals, als forenses, els jutges, els advocats, etcètera, "hem d’incorporar la perspectiva de gènere i la necessitat de trencar els estereotips, perquè al final el masclisme mata i això és masclisme".

Hem d’incorporar la perspectiva de gènere i la necessitat de trencar els estereotips, perquè al final el masclisme mata i això és masclisme
Ester Capella Consellera de Justícia de la Generalitat
 Mobilitzacions en resposta a la resolució arreu de Catalunya /Foto ACN
Mobilitzacions en resposta a la resolució arreu de Catalunya /Foto ACN

El posicionament d'Esquerra Republicana condemna amb fermesa la resolució

Davant de la gravetat dels fets Esquerra Republicana treballa i seguirà treballant per seguir construint una República de dones i homes lliures on la violència contra les dones en cap cas estigui legitimada sinó que es condemni i es rebutgi.

Ha sortit un cop més a la llum el biaix patriarcal que perverteix la justícia espanyola i que encara la fa més injusta per les dones. Crea un precedent d’impunitat i desacredita la versió de la víctima posant al centre del debat la forma d’actuació de la dona que pateix la violència i no pas de les persones que l’exerceixen. Cal que ens matin o ens fereixin per demostrar que és una violació?

Instem el Congrés dels Diputats i el Senat que a la propera revisió del Codi Penal s’incorpori la perspectiva de gènere per tal que s’eviti l’existència d’interpretacions arbitràries i que es basen en estereotips de gènere, que acaben portant a sentències amb un clar biaix masclista. Enguany, a Catalunya, la Llei 5/2008 del 24 d’abril del Dret a les Dones a Eradicar les Violències Masclistes fa deu anys i segueix garantint un conjunt de drets per restituir el projecte de vida de les dones en situació de violència masclista.

Animem totes les persones compromeses amb la causa feminista a seguir mostrant el seu rebuig a la sentència i a l’alliberament provisional dels condemnats i el seu suport a les dones supervivents de les violències masclistes perquè volem ser lliures no valentes.

No és No! Cap violació és justificable o interpretable. Prou impunitat!

Etiquetes