Carod lloa la tasca del Centre d’Història Contemporània de Catalunya en favor de la recuperació de la memòria històrica

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presidit aquesta tarda l’acte de commemoració del 25è aniversari del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, on ha reconegut la tasca del centre en la promoció “del coneixement del nostre passat històric com a fonament per una acció cívica i política eficaç”. El director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Josep Maria Roig, i l’exdirector, Albert Manent, també hi han participat. A l’acte han assistit el conseller de Cultura i de Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i la directora general d’Acció Departamental, Margarida Aritzeta.

Durant la seva intervenció, Josep-Lluís Carod-Rovira ha destacat que el Centre d’Història Contemporània de Catalunya va néixer amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica del país i compensar la marginació a la qual s’havia vist relegada. El centre, ha exposat, “estava cridat a omplir aquest buit en uns moments en què ni s’explicava, ni s’escrivia, ni s’estudiava la nostra història o, en tot cas, era directament falsejada”. En aquest sentit, el vicepresident del Govern ha lloat la figura de Josep Benet, qui va posar en marxa el projecte i en va ser el primer director amb l’objectiu de normalitzar la recerca, els estudis i la difusió de la nostra història, i de manera més particular la més recent, a partir de l’època republicana. “Aquest país ha tingut la sort de tenir homes amb visió i tenacitat per veure què calia per al seu redreçament nacional, social, econòmic, cultural i lingüístic després de l’ensulsiada de la guerra del 36 al 39 i de l’intent de genocidi cultural”, ha dit.

Carod també ha exposat els tres objectius fundacionals del centre; promoure la recerca i la difusió de la història immediata de Catalunya i la creació d’una biblioteca, un centre de documentació i un museu d’història del catalanisme (que avui és el Museu d’Història de Catalunya). Sobre aquests, Josep-Lluís Carod-Rovira ha manifestat que 25 anys després estan àmpliament assolits, “i no podem sinó felicitar-nos de l’encert de les persones que hi han estat i hi són al capdavant, singularment el Sr. Albert Manent, el Sr. Josep Maria Roig Rosich aquí presents i el Sr. Lluís Ferran Toledano, que avui no ha pogut venir”.


Centre d’Història Contemporània de Catalunya


El Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) va ser creat l’any 1984 (Decret 80/1984, de 3 de març, DOGC núm. 425), amb la voluntat de recuperar la memòria històrica de Catalunya i compensar la marginació a la qual s'havia vist relegada en les històries oficials i, més recentment, per dècades de dictadura franquista. El primer director del Centre i, durant quinze anys, fou l'historiador i polític Josep Benet.

El CHCC és un dels centres de referència de l’administració de la Generalitat de Catalunya en matèria d’història. Té com a objectiu promoure accions de suport a la recerca i a la difusió de la història de Catalunya dels darrers segles, així com oferir els serveis d'una biblioteca i d'un centre de documentació especialitzats per donar suport al Centre, al Museu d’Història de Catalunya, als investigadors i a la ciutadania en general. El CHCC du a terme o impulsa accions bàsiques, especialment aquelles que no poden ser realitzades per altres centres i institucions culturals, amb les quals pot establir col·laboracions. Es tracta de reforçar la presència cívica de la història de Catalunya, de col·laborar en l’avenç i la difusió del coneixement històric, de manera especial amb els ajuts a la investigació i a la publicació d’obres sobre la història contemporània de Catalunya, i de fomentar-ne la presència en els medis historiogràfics i educatius, de dins i fora del país.