La carpeta antirepressiva de la negociació

Limitem la capacitat repressiva de l'Estat

Forcem l’Estat a la taula de negociació

El Govern de Catalunya, a iniciativa d’Esquerra Republicana, ha començat una negociació amb el govern de l’estat espanyol amb l’objectiu de resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Una negociació que ha de desembocar en donar resposta a les demandes majoritàries, àmplies i transversals, de la ciutadania de Catalunya: l'amnistia, posar fi a la repressió; i l’autodeterminació, decidir lliurement el futur del país a les urnes.

Deroguem el delicte de sedició

L’estratègia de la negociació comença a donar els seus fruits. La força democràtica d’Esquerra Republicana ha arrossegat l’Estat a derogar el delicte de sedició. També a eliminar el tipus penal de malversació que s’ha fet servir per perseguir l’independentisme, així com a protegir el dret a la manifestació pacífica.

La sentència del Suprem contra els líders independentistes va fer una interpretació molt àmplia del delicte de sedició. Tant, que l’alt tribunal espanyol no només va aplicar-lo contra una acció pacífica com l’1 d’Octubre, sinó que va obrir la porta a fer-ho contra qualsevol manifestació dissident en un futur.

És per això que l’eliminació del delicte de sedició és tan important. No se substitueix cap delicte, ni se’n crea de nou, protegint l’independentisme i la resta de demòcrates d’avui i de demà. També reduïm les penes per desordres públics, limitant molt l’aplicació del tipus agreujat, i rebaixem notablement les penes de malversació sense deixar de perseguir la corrupció.

Hem fet un gran pas endavant, però sabem com els tribunals poden arribar a retorçar el dret. Per això, perseverem per fer possibles l’amnistia i l’autodeterminació. Els primers resultats de la negociació política no només l’avalen com a estratègia, sinó que confirmen que, com més forts siguem el conjunt de l’independentisme, i quanta menys capacitat repressiva tingui l’Estat, més a prop estarem d’una República catalana independent.


Negociem en igualtat de condicions

Per tal de fer efectiva aquesta negociació, és important que les dues parts estiguin en igualtat de condicions. La repressió impedeix tirar endavant una negociació amb garanties.

És per aquest motiu que les primeres passes en el marc negociador estan lligades a una carpeta antirepressiva. Amb la mateixa força que vam aconseguir seure l’estat espanyol a una taula de negociació i a reconèixer l’existència d’un conflicte entre ambdues parts, ara cal limitar la capacitat repressiva de l’Estat per equilibrar la balança i permetre una interlocució entre parts iguals. És important superar i posar fi als efectes de la judicialització, no només per les persones que avui en pateixen les conseqüències, sinó perquè no es perpetuïn les deficiències democràtiques de l’Estat en un futur. Per la via de la repressió no se sotmetrà la voluntat d’un poble que vol decidir el seu futur.