Marta Vilalta en roda de premsa
Marta Vilalta en roda de premsa

El president Aragonès i el conseller Gonzàlez-Cambray destaquen el que és un primer pas perquè “no s’apliqui la sentència del 25% de castellà a cap aula del país”

El català, de nou, torna a ser notícia. Aquest matí hem sabut que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) planteja portar al Tribunal Constitucional (TC) els mecanismes del Govern i el Parlament per defensar el català a l'escola, és a dir la llei i el decret per donar resposta a la sentència del 25%. Malgrat això, tal com ha explicat en roda de premsa la secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, el tribunal ha dit que és impossible executar la sentència del 25% perquè ha canviat el marc legal i, per tant, “es tracta d’una primera victòria de la política i dels consensos que vam defensar”.

“Que la sentència del 25% sigui inaplicable és resultat dels esforços per impulsar una nova llei per protegir la llengua. Reivindiquem la utilitat de la política, dels consensos, i d’Esquerra Republicana, que ha estat clau en tot el procés”, ha defensat Vilalta. És per això que la portaveu republicana ha reivindicat la importància dels consensos als quals “Esquerra Republicana no vam renunciar en cap moment”, i ha destacat que “la nostra obligació era fer tot el possible per protegir el català”.

Tot i aquesta primera victòria, Vilalta ha fet evident que la judicialització continua amb l'intent del TSJC d'atacar la llei i decret-llei aprovats per allunyar els percentatges de les aules, elevant-los al TC. Tot i això, Vilalta ha recordat que els dictàmens del consell de garanties estatutàries van avalar la legalitat d'ambdós mecanismes.

“Seguim tenint l'espasa de Dàmocles a sobre, els tribunals espanyols, però des d’Esquerra seguirem fent tot el que calgui per frenar els embats judicials. No fer res i limitar-nos a criticar no serà mai la nostra via”, ha sentenciat Vilalta.

“Cap aula haurà d’aplicar el 25%”
Josep Gonzàlez-Cambray

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray també ha valorat la notícia com “el primer pas perquè no s’apliqui la sentència del 25% de castellà a cap aula del país” i com una victòria que “referma el model d’escola catalana”.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a través d’un missatge a Twitter també ha valorat la decisió del TSJC: “Amb aquesta victòria parcial, aconseguim fer valdre els criteris pedagògics, acadèmics i educatius per defensar el català a l'escola. Ara ho defensarem davant del TC amb els dos dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries que avalen per unanimitat la llei i el decret llei”, ha indicat.

Per últim, el conseller ha agraït als grups parlamentaris, que representen el 80% de la cambra, que van defensar els mecanismes presentats; el decret-llei i la Llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari. I ha llançat un agraïment també a les entitats i al professorat. “Hem aconseguit a través del màxim consens polític, social i pedagògic, refermar el model d’escola catalana”, ha conclòs.