La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. ACN
La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. ACN

Teresa Jordà: “Aquest 2022 és ja el millor any de la història de l’autoconsum a Catalunya, i no ens aturarem aquí”

L'autoconsum d’electricitat a partir d’energia solar fotovoltaica està creixent de forma exponencial a Catalunya. Aquest és el balanç de l’evolució de l’autoconsum fotovoltaic fet públic aquest dijous pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. I és que Catalunya ha assolit la fita històrica de les 50.000 instal·lacions d’autoconsum, amb pràcticament 400 MW de potència instal·lada. Quan encara queden dos mesos per acabar l’any, “aquest 2022 és ja el millor any de la història de l’autoconsum a Catalunya”, ha subratllat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura. “Hem arribat al 10% de l’objectiu fixat per 2050 i no ens aturarem aquí”, ha afegit.

Entre gener i setembre de 2022 s’han posat en servei a Catalunya 25.711 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic, més del doble que en tot l’any 2021. En els darrers mesos, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està registrant més de 3.000 instal·lacions noves cada mes. Pel que fa a potència, en els tres primers trimestres de l’any s’han registrat 208,4 MW (l’equivalent a 300 hectàrees de superfície), gairebé 2,5 vegades més que en el mateix període de l’any anterior.

En començar la legislatura el juny de 2021, hi havia a Catalunya poc més de 13.000 instal·lacions d’autoconsum, amb 120 MW de potència total instal·lada. “En poc més d’un any hem multiplicat per 3,8 el número total d’instal·lacions d’autoconsum a Catalunya, i més que triplicat els 120 MW de juny de 2021, fins als pràcticament 400 MW”, ha informat Jordà.

L’impacte de l’obra de govern


Les xifres demostren l’impacte clarament positiu del decret llei 24/2021, que aprofundia en la simplificació administrativa per a aquesta modalitat i les sotmet al règim de declaració responsable (sempre que vagin sobre coberta o en sòl urbà i no compensin excedents), i de les mesures que s’han pres per impulsar i reforçar l’autoconsum en el darrer any.

En els darrers mesos, el Govern ha modificat del Codi Civil per facilitar l’autoconsum residencial col·lectiu en la propietat horitzontal, ha convocat una línia d’ajuts dotada amb 230 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation per a la instal·lació d’equips d’autoconsum i d’emmagatzematge que hi estiguin associats, i ha reforçat els equips humans de l’administració relacionats amb aquest àmbit. A més, ha creat una empresa pública, L’Energètica, que liderarà la pràctica de l’autoconsum en l’àmbit de l’administració.