El conseller de Salut, Manel Balcells, en roda de premsa aquest dimarts. ACN
El conseller de Salut, Manel Balcells, en roda de premsa aquest dimarts. ACN

Salut prepara la creació d’una infraestructura clau per al tractament de malalties greus amb cèl·lules, gens i teixits

El Govern de la Generalitat ha encarregat aquest dimarts al Departament de Salut la creació del Centre Nacional de Teràpies Avançades (CNTA), que garantirà l’accés dels pacients a la recerca en teràpies avançades a Catalunya per al tractament de malalties com el càncer, la leucèmia, i altres malalties greus, i també incrementarà la capacitat dels hospitals per dur a terme assaigs clínics en aquestes teràpies.

Les teràpies avançades són medicaments d’ús humà basats en el tractament amb cèl·lules, gens o teixits. S’aplica en la regeneració de teixits, en el tractament de malalties inflamatòries i autoimmunes, en les teràpies gèniques no dirigides a malalties monogèniques, en el tractament del càncer, en les teràpies gèniques dirigides o en l’edició genèrica, i en aplicació a totes aquelles patologies que no disposen d’estratègies efectives.

“Des de l’assaig clínic amb pacients fins que això es pot convertir en un tractament per al conjunt de la població hi ha tot un procés de desenvolupament que farà el Centre Nacional”, ha explicat en roda de premsa el conseller de Salut, Manel Balcells. “Aquestes noves teràpies estan tenint una projecció molt interesant en cures de malalties que fins ara no tenien molta solució”, ha subratllat.

El nou centre, que Salut pretén presentar públicament al febrer del 2023, es coordinarà i farà ús de les capacitats del Banc de Sang i Teixits per esdevenir la infraestructura clau per garantir la connexió entre la generació d’aquestes tecnologies, en el marc dels sistemes públics de salut i de recerca i innovació, i el teixit industrial, incrementant l’impacte social i econòmic d’un sector a l’alça i d’alt valor afegit.

Balcells: “Som capdavanters”

Balcells ha destacat que “Catalunya disposa d’un nivell altíssim” en aquest àmbit. “Som capdavanters en publicacions científiques sobre biomedicina, i si hi ha dos hospitals de tot l’Estat que han assajat amb cèl·lules CAR-T per a tractar la leucèmia son L’Hospital Clínic i L’Hospital de Sant Pau, amb uns resultats molt esperançadors per fins i tot la cura d’aquestes malalties”, ha posat com a exemple.

I és que Catalunya disposa d’un nivell científic en teràpies avançades i bioenginyeria comparable al de països europeus en quant a producció científica, així com també d’un teixit clínic i hospitalari de primer nivell, amb un elevat potencial investigador d’execució d’assaigs clínics innovadors. Alhora, es disposa d’un ecosistema d’startups i inversors en biotecnologia en creixement exponencial i altament competitiu a nivell europeu, sent Catalunya el territori capdavanter a nivell estatal, que concentra el 60% de la recerca en aquest àmbit i la meitat dels hospitals de referència a nivell internacional.

“Estem parlant de posar d’acord, coordinadament, totes les capacitats que tenim a Catalunya al voltant de les teràpies avançades”, ha precisat Balcells. El conseller de Salut ha informat que s’hi destinaran 60 milions d’euros: “Si arriben fons estatals o europeus, benvinguts, però si no, ho farem igualment. Tenim els recursos per fer-ho”, ha conclòs.

Etiquetes