El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, durant la seva compareixença a la Comissió de Joventut del Parlament / ACN
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, durant la seva compareixença a la Comissió de Joventut del Parlament / ACN

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha lamentat la situació de precarietat que viuen molts joves i ha apostat per una formació professional de qualitat i per polítiques d’habitatge com l’ampliació del parc d’habitatge públic

“La joventut no és només el futur, és el present”, ha dit el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, a l’inici de la seva intervenció a la Comissió de Joventut del Parlament. Aquest present, segons el conseller, “té moltes assignatures pendents”, i per encarar-les ha destacat dos grans objectius del seu departament: garantir el dret a l’emancipació dels joves perquè puguin desenvolupar el seu projecte vital de forma digna, i superar el concepte de participació i apropar-se a la codecisió, és a dir, incloure els joves en la presa de decisions de totes les polítiques que els afecten. L’eina que ha de permetre superar la simple participació en associacions juvenils, segons el conseller, és el Pla Nacional de Joventut.

El Homrani també ha exposat els resultats de l’enquesta de joventut que ha realitzat el departament recentment. D’aquesta es desprèn que encara no hem sortit de la crisi econòmica. Segons el conseller, l’àmbit que més clarament ho demostra és el del treball: “s’han anat reduint les taxes d’atur, però això no significa una millora de les condicions laborals dels joves. A més, la taxa d’activitat també ha disminuït, cosa que demostra que la incorporació al món del treball té greus mancances”.

El conseller també ha explicat que els joves cobren, de mitjana, poc més de 1.000 euros mensuals, 220 menys que fa 5 anys, i ha recordat que treballar no implica evitar la pobresa. “Hi ha 400.000 persones al nostre país que treballen però estan en risc de pobresa”, ha assegurat, “i això és un problema especialment greu per a una persona jove, que inicia el seu projecte vital en forma d’emancipació”.

Davant d’aquesta situació el conseller ha tornat a posar èmfasi en l’emancipació i la codecisió i ha descrit una sèrie de mesures concretes que s’estan impulsant des del seu departament, entre les quals destaquen:

  1. Garantir una formació professional de qualitat. La FP és una eina compartida amb el departament d’Educació que considera “clau per donar resposta a les necessitats del teixit empresarial i productiu i alhora per apoderar els joves”. “Permet que cada jove tingui, en la seva motxilla personal, una bona qualificació professional i unes bones eines per requalificar-se que l’apoderaran per afrontar el món del treball”.
  2. Polítiques d’habitatge: ampliar el parc d’habitatge públic, recuperar la normativa en matèria d’habitatge que permetria el reallotjament de les persones desnonades o actualitzar el marc regulador dels arrendaments urbans. També s’impulsaran polítiques preventives que redueixen els riscos de vulnerabilitat energètica.
  3. Polítiques de suport a la família. Redefinir els ajuts i el suport a les famílies, especialment les monomarentals, perquè qualsevol jove que tingui el desig de poder tenir un fill pugui afrontar aquest repte i aquesta experiència amb un suport social més adequat.
  4. Salut i salut mental. Existeix un programa de Salut Jove pel 2018-2020 que inclourà aspectes preventius en matèria de salut afectiva, sexual i reproductiva; la gestió dels riscos en el consum de drogues, amb intervencions en l’oci nocturn; i l’atenció a la salut alimentària i la imatge corporal. També inclourà projectes relacionats amb el bullying i l’educació emocional i projectes que lluiten contra l’estigma, la discriminació i l’aïllament que pateixen els joves amb problemes de salut mental.