Chakir El Homrani en una intervenció al Parlament de Catalunya. / ACN
Chakir El Homrani en una intervenció al Parlament de Catalunya. / ACN

El nou conseller d’Afers Socials, Treball i Famílies destaca per la discreció i constància en la feina i per un perfil marcadament social

Discret, lleial, treballador i molt competent. Aquests són els adjectius que més utilitzen per descriure’l les persones que han compartit projecte professional amb el nou conseller d’Afers Socials, Treball i Famílies. Chakir El Homrani, actual diputat d’Esquerra Republicana després de la renúncia de Carme Forcadell, Dolors Bassa i Marta Rovira, té fama de ser un bon treballador d’equip, un d’aquells diputats que fa pinya i que sovint fa una feina imprescindible però que no es veu gaire. És discret, però eficaç diuen els companys i, si cal, pot treure un punt de caràcter. Si parléssim en termes futbolístics, probablement podria ser el Sergio Busquets del grup parlamentari d’Esquerra Republicana.

D’origen marroquí, però nascut a Catalunya el 15 de gener de 1979, sempre ha viscut a Barcelona fins fa uns 10 anys que es va traslladar a Granollers, on viu amb la seva família -la seva dona i dos fills- i d’on n’és regidor municipal des de 2015. De posat seriós, però amb sentit de l’humor en cercles reduïts, el nou conseller va destacar especialment durant la passada legislatura, en què ja va ser diputat, per ser un dels redactors de l’Agència de Protecció Social de Catalunya i la llei de la Renda Garantida de Ciutadania. Era el portaveu del grup de Junts pel Sí a la comissió de Treball i portava totes les qüestions relacionades amb els treballadors del sector públic.

No hi ha més gran responsabilitat que treballar per la gent més vulnerable i ser capaços de donar respostes
Chakir El Homrani

Bon coneixedor del sector social, els comitès d’empresa i la negociació col·lectiva, una altra de les característiques que destaquen els que el coneixen és que té “una gran capacitat per arribar a acords transversals”, com afirma el president del Parlament, Roger Torrent, amb qui ha coincidit al Parlament i manté una bona amistat. Una habilitat que, probablement, ha adquirit gràcies a la seva experiència en el món del sindicalisme. El Homrani ha estat militant de la UGT de Catalunya i membre del comitè nacional i del consell nacional de la UGT. Abans, ho va ser també d'Avalot (els Joves de la UGT). Ha tingut la sort de conèixer el sindicalisme des de tots els seus àmbits, des de l’estructura del sindicat fins a ser membre d’una secció sindical i del comitè d’empresa escollit pels seus companys i companyes de feina. En Chakir té clar que "una feina que no permet viure dignament mai serà una resposta. La lluita contra la precarietat és prioritària".

 Chakir El Homrani i Roger Torrent en una roda de premsa al Parlament la darrera legislatura. / ACN
Chakir El Homrani i Roger Torrent en una roda de premsa al Parlament la darrera legislatura. / ACN

És molt bon company”, recorda la secretària quarta de la Mesa, Alba Vergés. “És tenaç, proper, competent i empàtic”, destaca Torrent. Tant Torrent com Vergés i, conjuntament amb El Homrani, es van convertir la darrera legislatura en tres peces fonamentals del grup parlamentari. Eren l’engranatge, la maquinària. I, de fet, aquests noms són els que va mencionar Oriol Junqueras en l’article que va deixar escrit el dia de la seva entrada a la presó el 2 de novembre. Concretament, només va anomenar Roger Torrent, Alba Vergés i Chakir El Homrani, a més de Marta Rovira, del grup parlamentari de l’anterior legislatura. “Sé que seguireu sumant i sumant, construint una gran força política que posem al servei de la llibertat i la justícia, vull que seguim sent un exemple d’honestedat, de rigor, de bones persones”, afirmava Junqueras en aquella carta dirigida, en part, a aquestes persones del grup parlamentari, però també a tots els membres del partit.

Esperit social
És una persona molt implicada en els moviments socials i amb una gran capacitat de treball”, destaca el portaveu adjunt d’Esquerra Republicana al Parlament, Gerard Gómez, amb qui ha compartit despatx fins al seu nomenament. Chakir El Homrani és llicenciat en sociologia, però en acabar la carrera ha participat també en el programa ORDIT, de lideratge i transformació social. I és que les temàtiques socials, la lluita per la igualtat i per la generació d’igualtat d’oportunitats ha estat un dels eixos de la seva vida. Ho ha treballat tant des del sindicalisme i la política com a nivell formatiu, ja que ha coordinat projectes de mediació sociolaboral juvenil i ha organitzat tallers ocupacionals per a joves.

Un treball que no permet viure dignament mai serà una resposta. La lluita contra la precarietat és prioritària
Chakir El Homrani

En la vida professional abans del salt a la política, ha treballat com a product manager de formació professional a una empresa del sector del medi ambient. De fet, actualment, està en excedència, però hi és des de 2011. I ara inicia una etapa que afronta com un repte, però amb tota la determinació i força de voluntat que emprèn tots els projectes. Sempre tranquil, sense estridències, però ferm i “amb moltes ganes de posar-se a treballar des del primer minut”. Unes ganes de treballar que en Chakir no amaga quan confessa: "no hi ha més gran responsabilitat que treballar per la gent més vulnerable i ser capaços de donar respostes".

Arròs i heavy
Pel que fa a la vida fora de les institucions, li agrada el futbol i sempre que pot va al Camp Nou, manté la colla d’amics de la infància a la vegada que no ha tingut problemes per fer colla amb els nous companys i companyes. Té uns gustos musicals “molt eclèctics”, com acostuma a recordar ell mateix, però des de molt jove li agrada escoltar especialment el rock dur i el heavy metal, una predilecció que contrasta amb la seva pausa i tranquil·litat aparent. A la vegada, destaca Una història de debò (The Straight Story) de David Lynch com una de les seves pel·lícules preferides i Dune de Frank Herbert, com a lectura. Des de ben jove, li ha agradat la ciència ficció i assegura que troba a faltar poder quedar amb la colla de la universitat per jugar a rol, la vida política més activa li ha dificultat això.

Hereu i persona molt propera a Dolors Bassa, Chakir encara la nova etapa amb la solvència i el coneixement de qui coneix el sector, amb la tenacitat d’un treballador constant i amb la discreció i eficàcia que acostuma a demanar Oriol Junqueras a tots els seus col·laboradors.