L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó.
L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó.

Després de dècades d’alternança sociovergent, la capital de l’Alt Empordà ha fet un salt endavant en qualitat de vida. Repassem els principals projectes

“Estic amb la independència i vull ser l'alcaldessa del seny, del cor i de la humanitat”. El 15 de juny del 2019, Agnès Lladó agafava la vara de batllessa de Figueres prometent una “transformació” social a la ciutat i ser “l'alcaldessa de la proximitat, de la transparència però, sobretot, del diàleg amb els veïns perquè s'involucrin en la presa de decisions”. La capital de l’Alt Empordà tornava a tenir una alcaldessa republicana per primer cop des del 1979, precisament l’any de naixement de Lladó, i després de dècades d’alternança sociovergent.

En aquests tres anys, ha impulsat una veritable transformació de la ciutat per revertir la manca d'inversió de la darrera dècada en l'espai públic, així com la manca de planificació i inversió en els serveis públics i en àmbits com la neteja i la seguretat. Aquests són alguns dels principals projectes que ha tirat endavant en aquesta legislatura, un salt endavant en qualitat de vida que segur que es consolidarà si Lladó revalida el mandat després de les eleccions municipals del 2023:

Municipalització del servei de neteja

Feia massa anys que l’Ajuntament de Figueres prorrogava el contracte externalitzat de la neteja viària a la ciutat, i les deficiències en el servei havien esdevingut cròniques. El govern republicà de Lladó va decidir municipalitzar-lo, adquirir nova maquinària i substituir la que havia quedat obsoleta i ampliar la plantilla de 30 a 45 treballadors, fent un clar salt endavant en la qualitat del servei. A més, la internalització ha suposat un estalvi per a l’Ajuntament de 170.000 euros anuals.

Un nou pla de ciutat, 38 anys després

Arromangada en el present, i amb la mirada també al futur. Després de 38 encallat, Figueres tindrà un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que marcarà com serà la Figueres dels propers 20 anys: una ciutat endreçada urbanísticament, tenint en compte el seu entorn, prioritzant la qualitat de vida dels figuerencs i les figuerenques en una ciutat d’oportunitats que creixi de forma sostenible. L’aprovació del nou POUM referma l’aposta de Lladó per la transformació urbana del municipi, que també ha tirat endavant amb un ambiciós pla de reforma dels carrers i la renovació de gran part de l’enllumenat públic.

Feminització del nomenclàtor

Feminitzar el nomenclàtor de la ciutat és una altra de les prioritats del govern municipal. L’objectiu, reconèixer dones que fins ara han estat invisibilitzades i avançar perquè la diferència numèrica amb els carrers i places dedicats als homes es vagi reduint. En aquesta legislatura s’han feminitzat cinc espais amb noms de dones referents per a la ciutat: la bibliotecària Maria Perxés Santomà, la periodista feminista Montserrat Minobis, la pedagoga Pilar Heras Trias, la fotògrafa Mei Rahola de Falgàs i la pintora Àngels Santos Torroella.

Aposta decidida per l’habitatge públic

Garantir i dignificar el dret a l'habitatge ha estat una de les principals línies d’actuació d’Agnès Lladó. Per aquest motiu, ha treballat intensament per augmentar el parc d'habitatge públic de la ciutat i assolir els 200 pisos que es va marcar com a objectiu a l’inici del mandat. L'objectiu, que a llarg termini el 15% de l’habitatge de Figueres sigui habitatge públic assequible.

Recuperar la memòria

L'octubre de 2020 es van instal·lar un total de 10 llambordes “Stopelsteine” en record als deportats figuerencs als camps d'extermini. També es convertirà el Passeig Nou en un memorial de record a les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil a Figueres, amb la col·locació de 180 petges gravades amb el nom propi i la data de defunció de les víctimes, incrustades al paviment, i un conjunt escultòric referent a l'absència. Són exemples de l’aposta del govern republicà per preservar la memòria democràtica de la ciutat.

Desestacionalitzar el turisme, impulsar la FP i fomentar la participació veïnal

L’equip de govern de Lladó s’ha proposat repartir el turisme durant tot l’any i està consolidant una estructura turística estable a la ciutat: que qualsevol dia hi hagi coses a fer. Promocionant la figura de Dalí, però també mostrant tots els atractius del municipi lligats a la cultura, la gastronomia i el comerç, amb l'objectiu d'esdevenir un nucli de turisme urbà de referència a Europa.

Altres projectes estrella de la legislatura són la creació d’una taula de treball per impulsar la formació professional a la comarca, i el procés de planificació estratègica Agenda Urbana 2030, pensat a partir dels valors republicans per avançar cap a una ciutat més justa i amb oportunitats per a tothom, i que vol comptar amb la participació de la ciutadania mitjançant grups de treball sectorials.

Trobareu més informació de l’actualitat de Figueres i la seva alcaldessa aquí.