Primer pas per crear la comissió d’investigació al Parlament sobre el projecte Castor

El grup d’Esquerra Republicana registra la Proposta de Resolució conjuntament amb JxCat, Catalunya en Comú i la CUP

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha registrat aquest matí al Parlament la Proposta de Resolució de creació d’una comissió d’investigació del projecte Castor com va anunciar el 26 de març. La proposta s’ha registrat conjuntament amb els grups de JxCat, Catalunya en Comú i la CUP, que han volgut sumar-se a la iniciativa. El Grup Republicà ja va explicar quan la va anunciar que buscaria la complicitat d’altres grups per intentar que tingués el màxim de consens.

Un cop registrada, la proposta de resolució haurà d’anar a ple i si quedés aprovada per majoria, es procedirà a la creació automàtica de la comissió d’investigació per mandat del Ple del Parlament. Serà llavors quan es discutiran els membres de la comissió i es començarà a treballar en el pla de treball.

L’objectiu de la comissió, com van explicar els diputats Lluís Salvadó i Irene Fornós durant la seva presentació, és posar llum a un projecte que encara té moltes ombres. “Volem posar llum a un projecte que ha provocat un miler de terratrèmols a les comarques de l’Ebre i al Maestrat, un projecte que costarà als ciutadans 1.300 milions d’euros”, va destacar Salvadó. El diputat va apuntar dos grans temes que caldrà clarificar, el primer és la indemnització a l’empresa i que a més haurien d’assumir els mateixos consumidors, i el segon, les negligències que van acabar provocant els moviments sísmics a la zona. “Ens sembla absolutament rellevant esbrinar si l’empresa va actuar amb mala fe o bé va fer-ho amb una negligència inassumible. Cal clarificar si l’empresa, com apunta l’informe del Síndic de Greuges, podia ser-ne conscient que ens trobaven davant “d’una pura especulació pseudocientífica sense cap base””, va afirmar Salvadó.