El diputat Lluís Salvadó ha defensat amb contundència la necessitat de crear la comissió d’investigació per aconseguir que Florentino Pérez torni “una indemnització que és un ajut d’estat a una empresa que sempre guanya” i “per la dignitat de les Terres de l’Ebre”

El ple del Parlament ha aprovat avui la creació de la comissió d’investigació sobre el projecte Castor proposada per Esquerra Republicana i presentada, finalment, amb Junts per Catalunya, Catalunya en Comú i la CUP. La comissió d’investigació ha obtingut els vots favorables de tots els grups parlamentaris, fet que n’ha fet evident la necessitat. Com ha dit el diputat Lluís Salvadó, l’objectiu de la comissió és “posar llum sobre un projecte Castor ple de foscor, que simbolitza la manera de funcionar de l’Estat espanyol, una simbiosi d’interessos entre el PSOE i el PP i els grans grups empresarials”.

Salvadó, que és diputat del Grup Republicà per les Terres de l’Ebre, ha recordat l’angoixa viscuda pels veïns i veïnes de l’Ebre i el Maestrat amb els centenars de terratrèmols provocats per la plataforma Castor. Una situació que, pel diputat, “no era ni molt menys imprevisible”. I és que el serial d’aquest “enorme nyap” s’ha anat produint amb la connivència de l’empresa concessionària i el govern de l’Estat, que van obviar totes les advertències. “Com sempre, ni s’han depurat responsabilitats polítiques entre els diversos governs causants ni econòmiques sobre l’empresa promotora del Castor”, ha reblat Salvadó.

L’objectiu de la comissió és posar llum sobre un projecte Castor ple de foscor, que simbolitza la manera de funcionar de l’Estat espanyol, una simbiosi d’interessos entre el PSOE i el PP i els grans grups empresarials
Lluís Salvadó Diputat del Grup Republicà
 La plataforma Castor, que ha provocat centenars de terratrèmols a les Terres de l'Ebre i al Maestrat / ACN
La plataforma Castor, que ha provocat centenars de terratrèmols a les Terres de l'Ebre i al Maestrat / ACN

Pel Grup Republicà, constituir la comissió d’investigació sobre el projecte Castor era absolutament necessari per tres raons fonamentals:

  • “Perquè el Castor no s’ha acabat”. A la plataforma Castor encara li queden molts anys fins al seu desmantellament i, com ha explicat Salvadó, “el Govern de Catalunya i el Parlament han de ser proactius” en aquesta fase.
  • “Perquè Florentino Pérez ha de tornar el que ha cobrat”. Un any després dels terratrèmols, l’empresa ACS, de Florentino Pérez, ja havia cobrat els 1.350 milions d’euros d’indemnització. Una indemnització executada per tràmit d’urgència pel govern del PP que, prèviament, havia estat “blindada” pel PSOE. Una indemnització que, com ha denunciat el diputat, “és un ajut d’estat a una empresa que sempre guanya” i que pagarà la ciutadania a través de la factura del gas o de la llum durant els propers 30 anys.
  • “Per la dignitat de les Terres de l’Ebre”, unes comarques que han patit les conseqüències d’aquest projecte fallit.

Per concloure la intervenció, Lluís Salvadó ha defensat, contundent, que el Parlament ha de “fer el que toca: protegir la ciutadania i les empreses dels sobresous i sobrecostos d’un estat oligàrquic i exigir responsabilitats” a tothom qui ha causat, d’una manera o altra, el desastre del Castor.