Ernest Maragall, Carme Forcadell i la consellera Natàlia Garriga a Nou Barris
Ernest Maragall, Carme Forcadell i la consellera Natàlia Garriga a Nou Barris

Esquerra Republicana anuncia la creació d’un Comissionat pel català a l’Ajuntament de Barcelona i una bateria de propostes per a fomentar-ne l’ús

El candidat a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha denunciat aquest matí el retrocés de l’ús social del català a Barcelona i ha carregat contra els últims governs de la ciutat. “La barra lliure de Trias va tenir efectes negatius, i els 8 anys de Colau i Collboni han estat indiferència i resignació”, ha manifestat.

Acompanyat de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l’expresidenta del Parlament i Copresidenta de l'Assemblea de Dones d’Esquerra Republicana, Carme Forcadell, Maragall ha anunciat la creació d’un Comissionat pel català a l’Ajuntament de Barcelona i una bateria de propostes per a fomentar-ne l’ús a la capital catalana i revertir els greuges dels últims governs de la ciutat.

De fet, Forcadell ha destacat que “només 1 de cada 4 joves del país parla habitualment el català”. I a Barcelona, “l’ús del català entre els joves no arriba al 50% a cap districte”, ha explicat.

Per Forcadell, la situació és també conseqüència d’un “atac constant de l’Estat espanyol”, que ha fet del català una “llengua minoritzada”, ha asseverat. “L’any 2021 es van aprovar 192 mesures que afavorien el castellà en detriment del català. Aquesta situació s’ha de revertir i només es pot si treballa el govern de la Generalitat amb els ajuntaments. Espacialment amb l’Ajuntament de la capital del nostre país”, ha reivindicat Forcadell.

La consellera Garriga ha assegurat que el govern, malgrat “haver trobat un departament molt prim econòmicament”, ja treballa per revertir la situació. “En dos anys hem passat d’una inversió de 300 milions a 477 milions”, ha explicat la consellera. I ha posat alguns exemples com el Pacte Nacional per la Llengua, el Pla de foment de la lectura en català, el hub Media City que es construirà al Besòs, o l’aposta per l’audiovisual en català.

“Quan Esquerra Republicana governa, fa que les coses passin”, ha afirmat Garriga després d’assenyalar “l’ampli suport aconseguit al Parlament per treure els percentatges de les aules”, com ha avalat el Tribunal Constitucional, segons la consellera.

Les propostes a l’Ajuntament de Barcelona

“Tot el que ha estat retrocés en els últims 10 anys, ha de començar a ser multiplicació positiva de l’ús social del català com a mesura de cohesió social”, ha reivindicat Maragall després d’anunciar algunes mesures que pretén aplicar a l’Ajuntament de Barcelona.

A banda de la creació del Comissionat pel català, l'alcaldable ha anunciat mesures com:

  1. La promoció i difusió d’activitats en català als equipaments públics, com biblioteques, centres cívics, o centres esportius.
  2. L’exigència a la Diputació de Barcelona de la seva incorporació al consorci per a la normalització lingüística, i una aportació pressupostària en matèria de llengua.
  3. Aules d'acollida.
  4. Plans d’entorn a l’Ajuntament, que impliqui Ajuntament i entitats com Òmnium o Plataforma per la Llengua.
  5. Garantir que tota la comunicació del consistori sigui en català, des de la publicitat a la llengua vehicular dels actes i comunicacions.