El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián

Els republicans, juntament amb set forces polítiques més, també reclamen la presència de Pedro Sánchez per aclarir el paper del govern espanyol en les presumptes corrupteles de la Casa Reial

El Grup Republicà, juntament amb EH Bildu, Junts per Catalunya, la CUP, el BNG, el PDeCAT, Compromís i Més País, ha demanat aquest dijous la compareixença al Congrés dels Diputats del rei Felip VI perquè doni explicacions sobre els nombrosos escàndols que esquitxen la Casa Reial, que tenen en la regularització de 4 milions d’euros per part del rei emèrit i la vacunació als Emirats Àrabs de les germanes del rei els darrers episodis. Aquestes forces polítiques també sol·liciten la compareixença a la cambra baixa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè aclareixi el paper de l’executiu en les presumptes corrupteles de la monarquia.

El presumpte cobrament de comissions per part de Joan Carles de Borbó en la contractació de l’AVE a la Meca, amb 100 milions d’euros de la monarquia saudita en un compte a les Bahames; préstecs i regals milionaris a Corinna zu Sayn-Wittgenstein, que ha denunciat una campanya d’assetjament i amenaces; nombroses transferències relacionades amb Joan Carles I a través d’entitats bancàries a paradisos fiscals i comptes 'offshore' revelades per diversos imputats davant el fiscal suís Yves Bertossa; la presència com a beneficiari d’aquests diners de dubtós orígen i legalitat del mateix Felip VI; o la fugida del rei emèrit als Emirats Àrabs amb assistents pagats amb fons públics, són alguns dels escàndols que assetgen la Casa Reial i pels quals el Grup Republicà demana explicacions en seu parlamentària al cap de l’Estat.

“La regularització de 4 milions d’euros és un episodi més d’aquesta putrefacció de la Casa Reial, de tota una família”, assenyala el portaveu republicà a Madrid, Gabriel Rufián. “No era només Urdangarín, no és només Juan Carlos, i segurament en el futur no serà només Felipe, sinó que és tot un entramat, una maquinària. Una empresa de mala praxi i corrupteles durant 40 anys aprofitant el seu cognom”, assenyala.

Continuarem demanant explicacions fins que al PSOE li deixi de sortir gratis tapar aquestes barbaritats
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés

Les set forces polítiques que s’han unit per reclamar explicacions a Felip VI també reclamen la compareixença al Congrés de Pedro Sánchez, després que el PSOE hagi vetat una vegada i una altra tots els intents de constituir una comissió d’investigació al Congrés sobre els escàndols de la monarquia. Sobre la taula, el paper del govern espanyol en la fugida del rei emèrit i els diners públics que s’hi destinen al seu exili daurat, així com el paper de l’Agència Tributària en la regularització fiscal o la manca d’interès de la Fiscalia en emprendre accions legals contra el monarca.

“Existeix tot un horitzó republicà que continuarà demanant explicacions fins que al PSOE li deixi de sortir gratis tapar aquestes barbaritats”, assenyala Rufián, que denuncia que a aquests escàndols s’hi suma “una regressió democràtica” a l’estat espanyol: “Hem vist com s’ha acomiadat un periodista per retolar veritats a la televisió pública, com entren a presó rapers per dir veritats a les seves cançons, i com hi ha tota una maquinària mediàtica que protegeix aquesta gent”, resumeix.