El diputat Jose Rodríguez al Parlament de Catalunya. MARC PUIG.
El diputat Jose Rodríguez al Parlament de Catalunya. MARC PUIG.

La comissió de Justícia vota dijous les sol·licituds del Sindicat de Llogateres i d'experts

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha registrat al Parlament quatre sol·licituds de compareixença perquè expliquin les conclusions de l'informe de la Comissió de seguiment i avaluació, una comissió que deriva de la llei de limitació de lloguers (11/2020) recorreguda i suspesa pel Tribunal Constitucional.

Els republicans han entrat les peticions de compareixença, que es votaran aquest dijous a la comissió de Justícia, del Sindicat de Llogateres, de la direcció general de Dret, Entitats Jurídiques i Medicació, i dels autors de dos estudis universitaris de la UPF i de la UB. El grup parlamentari d'Esquerra vol que les compareixences serveixin per avaluar amb els experts el funcionament de la llei catalana, pionera en posar límits al lloguers, mentre va ser vigent. La llei, aprovada l'anterior legislatura, va oferir un marc legislatiu innovador a favor del dret a l'habitatge a Catalunya, bloquejat ara per ara per voluntat política i per l'immobilisme estatal davant de l'emergència habitacional.

Esquerra Republicana va donar suport des d'un bon principi a la tramitació d'aquesta llei al Parlament per contribuir de forma útil a mitigar els preus: es van fixar topalls al lloguer en els municipis del país on més dificultats hi ha per accedir a l'habitatge per oferta-demanda. La suspensió de la llei, però, ha deixat al descobert un altre cop la regulació de preus de lloguer, que tornen tendencialment a l'alça en un context d'inflació. Per tot plegat, Esquerra Republicana exigeix a l'Estat que desbloquegi el veto a una llei necessària que recuperi els drets suspesos, i demana celeritat per la regulació estatal.