Esquerra Republicana, amb el poble d’Ucraïna

Comunicat d’Esquerra Republicana

Tot conflicte bèl·lic és la constatació d’una fracàs per la humanitat. Ningú hi guanya i tothom hi perd amb les guerres, especialment la població civil innocent. El treball en favor de la Pau és i serà part dels compromisos permanents d’Esquerra Republicana.

La guerra d’Ucraïna, que va començar el passat 24 de febrer amb la invasió militar russa, és una brutal agressió externa injustificada i no provocada, decidida pel règim autoritari de Putin després de múltiples i intensos esforços diplomàtics. Una invasió legitimada per Putin amb arguments i pretextos del tot fal·laços.

La invasió d’Ucraïna per part de la Federació Russa suposa una clara violació de la Carta de Nacions Unides i del dret internacional, una greu amenaça per la pau i la seguretat a tota Europa, i un conflicte amb efectes devastadors sobre la població civil, provocant la crisis humanitària i de refugiats més greu de l’Europa del segle XXI, i una de les més greus des de la Segona Guerra Mundial.

És també un conflicte entre democràcia i autoritarisme, entre un estat sobirà que vol seguir existint i decidint les seves aliances internacionals, incloses les de seguretat, i un règim autoritari que amb una actitud clarament neo-imperialista nega el dret d’Ucraïna a existir com a estat independent, no subordinat als interessos de la Federació Russa, que el considera part de la seva esfera d’influència. Enfront d’un conflicte d’aquesta naturalesa, sabem perfectament on hem d’estar.

Davant de les hostilitats que persisteixen després de deu dies de guerra, Esquerra Republicana:

  • Condemna rotundament la invasió militar d’Ucraïna per part de la Federació Russa i expressa el seu suport i solidaritat al poble ucraïnès i el seu compromís amb la sobirania d’Ucraïna.
  • Mostra la seva solidaritat amb la població civil i les víctimes del conflicte, així com amb les moltes organitzacions que treballen per fer front a la crisi humanitària desencadenada per la guerra, i lloa totes les iniciatives de suport i solidaritat concreta amb la població civil ucraïnesa, en particular aquelles que procedeixen del nostre país. Mostra també la seva solidaritat amb les persones d’origen ucraïnès que viuen al nostre país.
  • Dóna suport a les mesures ràpidament consensuades per la UE per fer costat a Ucraïna i el seu dret a la legítima defensa, així com per sancionar el règim de Putin i els seus oligarques, i demana a les institucions catalanes que contribueixin a implementar les sancions, en aquells àmbits on sigui possible.
  • Mostra la seva solidaritat amb les ciutadanes i els ciutadans russos que estan en contra de la guerra, així com la seva admiració per totes aquelles persones que ho fan de manera pública i explícita, exposant-se als aparells repressors del règim de Putin, que en els darrers dies ha intensificat la violació de drets humans.
  • Expressa el seu compromís explícit amb la resolució pacífica del conflicte. En aquest sentit, crida a les parts a establir un alto al foc immediat, durable i verificable, que permeti restablir la via diplomàtica i arribar a acords que portin a la fi de la guerra i a la retirada de les tropes russes. Mentre no arribi l’alto al foc, urgeix a l’obertura de corredors humanitaris per facilitar desplaçaments de civils i fer arribar productes bàsics a la població, i demana a les parts combatents que garanteixin en tot moment la seguretat de les instal·lacions nuclears.
  • Demana als estats membres de l’OTAN, inclòs l’estat espanyol, la no intervenció militar directa al conflicte, cosa que portaria a una greu escalada bèl·lica de conseqüències imprevisibles.
  • Demana a tota la UE, i en particular a l’estat espanyol, complir i no defugir els seus compromisos internacionals en matèria d’asil i protecció subsidiària. En aquest sentit, dóna la benvinguda a l’activació de la directiva de protecció temporal, però lamenta els dobles estàndards que hem vist a Europa en acollida de refugiats, així com el fet que moltes persones que viuen a Ucraïna però no tenen la nacionalitat ucraïnesa no es podran beneficiar d’aquesta protecció. Demana al Govern de Catalunya, diputacions, consells comarcals i municipis que treballin intensament per canalitzar de manera eficaç l’ajuda humanitària cap a Ucraïna i per acollir refugiats entre nosaltres, demostrant un cop més que som un país d’acollida.
  • Exhorta la UE a accelerar els esforços per avançar cap a una sobirania energètica basada en renovables i una major eficiència. No es tracta de substituir una dependència energètica per una altra, sinó de bastir un model propi, renovable i autosuficient, no depenent de les voluntats de tercers actors autoritaris.
  • Demana a la UE que treballi per acollir Ucraïna al seu sí com a nou estat membre, seguint els procediments establerts als tractats i atorgant-li el més aviat possible l’estatus de país candidat a l’adhesió.
  • Davant la resposta ferma, ràpida i unitària de la UE a l’agressió del règim de Putin, fa una crida a l’enfortiment de la UE, que ha de disposar de més autonomia estratègica també pel que fa a seguretat i defensa.
  • Reitera un cop més el seu suport al dret democràtic a l’autodeterminació. Les fronteres estatals són modificables, però mai sota agressions militars ni xantatges, sinó a través de processos polítics democràtics i creïbles.