Aragonès: “Ens posem a disposició del país amb una escarpa i un martell per obrir la finestra d’oportunitat per construir la República'

Esquerra Republicana ha aprovat amb el 96% de vots a favor la ponència estratègica que marca el camí per portar l’independentisme a la consecució de la República catalana

Esquerra Republicana ha tancat aquest cap de setmana la Conferència Nacional en què s’ha aprovat per gairebé unanimitat la ponència estratègica que ha de portar l’independentisme a la consecució de la República catalana, després de l’octubre passat. És el full de ruta actualitzat per al futur després de constatar la repressió i l’actuació de l’Estat espanyol. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha destacat que el partit es posa a disposició del país per poder crear la finestra d’oportunitat per construir la República catalana.

La ponència estratègica, que finalment es titula Ara, la República catalana, s’ha aprovat amb el 96% de vots a favor (511) i només 6 en contra. El partit, doncs, ha tornat a demostrar la seva pluralitat i fortalesa després d’haver recollit més de 1.400 esmenes que s’han anat treballant i consensuant amb la comissió redactora que ha permès que el text final hagi comptat amb l’aprovació gairebé unànime. La ponència no descarta “cap via democràtica i pacífica” que permeti culminar la República catalana i, fins i tot, explicita que no es descarta una declaració d’independència en el cas que l’Estat no permeti excercir el dret a l’autodeterminació. Això sí, el partit aposta com a via preferida el diàleg amb l’Estat sense cap renúncia, però tampoc cap condició.

L’adjunt a la presidència d’Esquerra Republicana i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha destacat que l’independentisme ha arribat més lluny que mai, però cal seguir treballant per culminar la feina. “Hem anat més lluny que mai, però encara queda molt camí. L'1O va ser el dia fundacional. Vam guanyar un dia, però estem compromesos per poder guanyar sempre”, ha afirmat. “Per guanyar per sempre hem de ser més i més forts. Davant un Estat que empresona idees, necessitem majories imbatibles com les del 3O”, ha afegit.

En aquest sentit, ha recordat que les finestres d’oportunitat no arriben soles, com tampoc va arribar sol l’1-O i que ara caldrà treballar perquè hi siguin: “Les finestres d'oportunitat no apareixen del no res, les finestres d'oportunitat es creen i es fan. Ens posem a disposició del país amb una escarpa i un martell per obrir la finestra d’oportunitat per construir la República”.

No necessitem ser els més independentistes, volem ser aquells que fan més independentistes. No cal que ens diguin que som els més republicans, volem ser constructors de la República
Roger Torrent President del Parlament de Catalunya
  Aragonès: “Ens posem a disposició del país amb una escarpa i un martell per obrir la finestra d’oportunitat per construir la República'

Aragonès ha volgut deixar molt clar que l’opció dels republicans és el diàleg, però en cap cas es renuncia al dret a l’autodeterminació i a l’1-O, fent referència també a la reunió que està prevista els propers dies amb el govern espanyol. “El diàleg ha de ser sobre tot, especialment sobre el que fa referència a l'1O i a la sobirania. Si exclouen això, no ens hi trobaran. No oblidarem l'1O. Volem diàleg, però per dialogar no renunciarem al nostre projecte. Volem dialogar sobre el dret a l'autodeterminació perquè mai renunciarem a la República”, ha sentenciat Aragonès.

“Hem vingut a guanyar”

El president del Parlament, Roger Torrent, ha destacat que Esquerra Republicana està disposada, com sempre ha fet, a arribar fins al final perquè el seu objectiu és guanyar la llibertat del país i materialitzar la República. "No necessitem ser els més independentistes, volem ser aquells que fan més independentistes. No cal que ens diguin que som els més republicans, volem ser constructors de la República", ha afirmat Torrent.

El president del Parlament ha recordat el llegat de tots els republicans que ho han donat tot per fer avançar el país: "Honorem el llegat de tants i tantes companys que ho han donat tot, com Oriol Junqueras o Marta Rovira. Ens toca honrar-los, la millor manera de fer-ho és seguir caminant fins a la llibertat absoluta, la República. Estic orgullós d'aquest partit". "Hem assumit i assumirem riscos quan calgui per defensar la democràcia. Que ningú ens demani gestos simbòlics si no és per anar fins al final. Hem vingut a guanyar i farem el que calgui per guanyar", ha conclòs.