El diputat republicà al Congrés Xavier Eritja.
El diputat republicà al Congrés Xavier Eritja.

La iniciativa dels republicans també rebutja cap augment de preu dels peatges per compensar la caiguda de trànsit durant l’estat d’alarma, com reclamava Abertis

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquest dimarts a una proposició no de llei d’Esquerra Republicana que insta el govern espanyol a no prorrogar les concessions de les autopistes AP-7 i AP-2, així com a no apujar els preus dels peatges fins al final de la concessió, prevista per a l’1 de setembre del 2021. I és que la corporació Abertis havia reclamat a l’Executiu un augment del preu dels peatges en aquestes vies per a compensar la caiguda del trànsit durant l’estat d’alarma.

A la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el diputat del Grup Republicà Xavier Eritja ha defensat que la finalització de les esmentades concessions suposa “una gran oportunitat per a desfer l’embolic viari català” i “poder apostar definitivament per un model de mobilitat sostenible, en el qual els catalans i les catalanes no hagin de pagar mitjançant peatges infraestructures que ja han estat sobradament amortitzades per unes empreses concessionàries que han rebut beneficis milionaris”. Eritja ha posat com a exemple el tram de l’AP-7 entre Molins de Rei i Martorell, que “ja ha estat pagat més de 80 cops”.

Les vies afectades són l’AP-7 entre Cambrils i la Jonquera i l’AP-2 entre El Vendrell i Lleida. Eritja ha avisat que si aquesta pròrroga es fes efectiva “l’estat espanyol demostraria més sensibilitat vers aquestes grans concessionàries que cap a la ciutadania i el teixit empresarial català, majoritàriament format per pimes, tal i com sostenen també les Cambres catalanes, el RACC i la Cecot”. El diputat ha demanat a l’Executiu espanyol que s’obri un debat sobre quin haurà de ser, a partir d’ara, el model de gestió, finançament i manteniment d’aquestes infraestructures.