La diputada del Grup Republicà, Inés Granollers, durant la seva intervenció al Congrés.
La diputada del Grup Republicà, Inés Granollers, durant la seva intervenció al Congrés.

La cambra insta el govern de l’Estat a posar fi a les pràctiques deslleials cap als productors i reforçar la seva posició envers les grans empreses

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquest dimarts a una moció presentada pel Grup Republicà que inclou una bateria de mesures per a pal·liar la crisi dels preus de la fruita, que està portant a molts petits i mitjans productors a haver de vendre per sota del cost de producció. Es tracta, ha avisat la diputada republicana Inés Granollers, d’una “crisi estructural” en un sector que “ens posa tots els dies un plat a taula, cohesiona el territori evitant el despoblament i aporta un valor econòmic impagable a territoris que sense ells no tindrien gairebé vida”.

La moció del Grup Republicà insta el govern de l’Estat a posar fi a les pràctiques deslleials cap als productors, establir un sistema estadístic per supervisar els preus en origen i presentar un pla per adequar la oferta i la demanda del préssec i la nectarina per a reequilibrar la producció, entre d’altres iniciatives. A més, emplaça l’Executiu a col·laborar amb els governs autonòmics en les mesures estructurals que hagin posat en marxa, en el cas de Catalunya, per exemple, un pla d’arrencades per reequilibrar l’oferta.

El Grup Republicà ha aconseguit bastir un consens ampli a la cambra, que ha aprovat la moció per unanimitat. “Fan falta reformes estructurals valentes que permetin revertir la situació de crisi actual. Tractar aquest tema com a qüestió d'estat i dotar-lo de tots els mitjans i recursos. Si això no és viable, els costos mediambientals i socials en el medi rural seran profunds”, ha alertat Granollers.

La moció del Grup Republicà reclama activar la transposició de la Directiva (UE) 2019/633, de 17 de abril del 2019, relativa a las pràctiques comercials deslleials, per tal de “posar fi a la deficient regulació dels contractes de dipòsit, fonts d’abusos i pràctiques deslleials cap als productors”. Així mateix, insta el govern de l’Estat a establir un sistema “transparent, estadístic i obligatori” que supervisi els preus en origen al sector de la fruita, “per a poder exigir, en cas de crisi de preus, l’actuació de la Comissió Europea, establint mesures extraordinàries”.

La iniciativa dels republicans exigeix combatre la morositat que afecta als productors i emplaça el govern espanyol a presentar, en poques setmanes, un esborrany de reforma de la Llei de la Cadena Alimentària que contribueixi a pal·liar la situació de desequilibri en el seu poder de negociació, amb l’objectiu de reforçar-la davant les grans distribuïdores per assegurar “una distribució més justa del valor al llarg de la cadena” i garantir el cobrament dels costos de producció dels productes agroalimentaris. “Com volem que les generacions futures es plantegin quedar-se al seu territori amb la desigualtat i precarietat de salaris que pateix el sector agrari?”, ha conclòs Granollers.