Joan Margall, durant la intervenció al ple del Congrés defensant la moció que es va acabar aprovant
Joan Margall, durant la intervenció al ple del Congrés defensant la moció que es va acabar aprovant

El diputat Joan Margall aconsegueix el compromís del PSOE per definir un sistema basal per incrementar recursos i afrontar, també, els efectes sobrevinguts per la pandèmia i la guerra a Ucraïna.

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquesta setmana una moció del Grup Republicà per reforçar els centres de recerca i investigació cientifica a partir d'un sistema de finançament basal, que ha de garantir de manera estable i amb més recursos la cobertura de les seves necessitats bàsiques, des de la nòmina dels treballadors fins al manteniment de les instal·lacions i altres despeses corrents.

La moció, que es va votar aquest dijous i que va rebre només l'abstenció de VOX i el PNB, era conseqüènca de la interpel·lació que el diputat Joan Margall va presentar la setmana passada a la ministra de Ciència i Universitats, Diana Morant. Per Margall, la crisi per la pandèmia de la COVID-19 ha posat de relleu "la necessitat imperiosa de la inversió en ciència i recerca i desenvolupament", un àmbit que fins ara no havia estat mai prioritari pels diferents governs de l'Estat espanyol. "Es van descuidar durant molt de temps les partides dedicades a recerca científica mentre es dedicaven quantitats ingents de diners a la recerca armamentística", va dir Margall.

Pel diputat republicà, el punt d'inflexió que ha suposat la posada en valor de la innovació científica com a gran inversió de futur obliga a plantejar un nou model de finançament "per dotar-los de més recursos, mitjans, instruments i, sobretot, de personal qualificat" . Un repte que també queda recollit en la Llei de la ciència aprovada l'agost passat i en què el Grup Republicà va deixar una empremta important. Preveia, entre altres coses, la creació d'un grup d'experts per treballar en un nou model de finançament que hauria d'haver presentat conclusions abans d'acabar l'any i que la moció aprovada dijous el compromet ara per abans del proper mes de juny.

Hi ha models d'èxit com els centres CERCA, setena institució de recerca europea en captació de fons
Joan Margall Diputat del Grup Republicà al Congrés

Margall va reivindicar que hi ha "models d'èxit" que poden inspirar la definició d'aquest nou marc, i el model català n'és un. En concret, el model CERCA, amb una xarxa de 41 centres amb finançament público-privat del que participen la Generaltiat, l'Estat i la Unió Europea. Ara mateix "és la setena institució de recerca europea en captació de fons, amb 288 milions d'euros i un total de 87 ajuts, que fan que ocupi la sisena posició europea en recursos rebuts: més del 50% dels fons que rep Catalunya.

De tota manera, va advertir el diputat republicà, hi continua havent mancances i, a més, aquests centres no són immunes a la realitat social i econòmica fruit de la pandèmia i de la guerra a Ucraïna. "A la necessitat creixent de més finançament per obrir noves línies de recerca s'uneixen les conseqüències de la inflació desbocada que estem patint", i que repercuteixen, va recordar Margall, en aspectes tan primaris com les despeses d'energia d'aquests centres, en alguns casos amb tecnologia i instrumental de gran consum.

La moció aprovada, en què el Grup Republicà i el PSOE van acabar pactant una esmena transaccional, incideix també en la necessitat d'introduir "flexibilitat en el model de governança" per fomentar els centres de gestió compartida públicoprivada, i no només eminentment privats, com passa actualment.