La delegació d'Esquerra Republicana al cinquè Congrés del Partit Democràtic dels Pobles turcs
La delegació d'Esquerra Republicana al cinquè Congrés del Partit Democràtic dels Pobles turcs

Aquest diumenge 3 de juliol, la senadora i única membre independentista de l’Assemblea del Consell d’Europa, Laura Castel, i la portaveu adjunta al Parlament, Meritxell Serret, han participat en representació d’Esquerra Republicana al cinquè congrés del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), que s’ha dut a terme a Ankara. Aquest congrés se celebra un any abans de la data prevista de les eleccions presidencials i parlamentàries a Turquia, i en un moment en què el HDP s’enfronta a un procés judicial per la injusta criminalització del partit.

El Partit Democràtic dels Pobles és un partit kurd amb presos i perseguits pel règim d'Erdogan i els seus aliats ultranacionalistes. Des de el 2016, més de 5.000 persones afiliades al HDP han estat arrestades. I està sota l’amenaça per part del govern turc de la seva dissolució com a partit. Malgrat tots aquests atacs, el HDP continua sent un actor polític indispensable per la política turca i kurda, com ja es va demostrar amb els resultats de les eleccions locals del 2019.

A Esquerra Republicana i el Partit Democràtic dels Pobles ens uneix la defensa per la llibertat, els valors democràtics i la solidaritat antirepressiva. La justicia, la pau i la llibertat, han de ser la resposta contundent a les pressions del govern d’Erdogan contra l’oposició democrática existent a Turquia, defensen els republicans.

Si Espanya es considera un país democràtic ha de defensar les lleis internacionals que està violant Turquia", ha dit Laura Castel, representat d’Esquerra Republicana en aquest congrés. Per la seva banda, la diputada Meritxell Serret, ha volgut mostrar tota la solidaritat per part d’Esquerra Republicana amb els companys i companyes del HDP: “HDP i el poble kurd són un exemple de resiliència, fent front a una dura repressió i alhora mantenint intactes les conviccions democràtiques i pacífiques, i amb voluntat ferma de construir grans majories per guanyar la seva llibertat”.

Aquesta trobada entre ambdós partits es fa després que els republicans es trobessin el novembre del 2021 amb una delegació del Partit Democràtic dels Pobles al Congrés dels Diputats formada per Ebru Gunay, portaveu del partit, Hisyar Ozsoy, diputat del HDP per Diyarbakir i responsable internacional, i Dersim Dag, diputada per Diyarbakir i responsable de la Comissió de Juventut. La reunió es va centrar en les relacions armamentístiques de l'Estat espanyol amb Turquia i en els crims de guerra comesos al Kurdistan sota el comandament d'Erdogan. La delegació va agraïr a ERC el seu suport en el 'Cas Kobane', pel qual 108 persones estan sent processades pel seu suport a la defensa contra l'ISIS durant la invasió de Kobane.