La diputada del Grup Republicà al Congrés Pilar Vallugera, durant la seva intervenció a la Comissió d'Igualtat.
La diputada del Grup Republicà al Congrés Pilar Vallugera, durant la seva intervenció a la Comissió d'Igualtat.

La iniciativa dels republicans urgeix el govern espanyol a aplicar el tipus súper reduït a compreses, tampons, salvaslips, copes menstruals i compreses de tela

La Comissió d’Igualtat del Congrés dels diputats ha aprovat aquest dimecres una iniciativa d’Esquerra Republicana que insta el govern de l’estat a aplicar el tipus súper reduït d’IVA als productes d’higiene menstrual. Així, les compreses, tampons, salvaslips, copes menstruals i compreses de tela haurien de passar a estar gravades amb un 4% d’IVA i no amb el 10% actual, el mateix gravamen que té prendre cafè en un bar o anar al cinema. “La pobresa menstrual existeix, i hem de combatre-la”, ha afirmat la diputada del Grup Republicà al Congrés Pilar Vallugera.

Vallugera ha recordat que “no és una opció no comprar productes d’higiene femenina”. “Diuen les xifres que una de cada quatre dones a l’estat espanyol ha de decidir si es compra suficients articles d’higiene íntima o si menja”, ha alertat. Per això, ha defensat que “l’ideal serien experiències que acaben amb la gratuïtat d’aquests productes d’higiene íntima, com s’ha fet a d’altres països”. En aquest sentit, ha posat en valor la ILP impulsada per Esquerra Republicana del País Valencià a Les Corts Valencianes per la gratuitat dels productes per la menstruació, amb el nom d'ILP Tres Voltes Rebel, una iniciativa que els republicans impulsaran arreu dels Països Catalans.

La menstruació no pertany només a l’àmbit d’allò privat
Pilar Vallugera Diputada del Grup Republicà al Congrés
 Pilar Vallugera i Gabriel Rufián, aquest dimecres al Congrés amb la secretària general d'ERPV, María Pérez.
Pilar Vallugera i Gabriel Rufián, aquest dimecres al Congrés amb la secretària general d'ERPV, María Pérez.

La proposició no de llei dels republicans, que ha comptat amb l’abstenció del grup socialista i de Vox, també reclama que es doti les Comunitats Autònomes dels recursos necessaris per a dur a terme campanyes d’informació i sensibilització permanents sobre les diverses possibilitats de productes per a la menstruació sostenibles. “Per a fer servir sistemes com la copa menstrual una de les coses que hem de tenir és molta informació. Hem de formar a les nenes, a les adolescents i també a les adultes en aquest tipus de solucions no contaminants i reciclables”, ha apuntat Vallugera.

En aquest sentit, la iniciativa també defensa impulsar la investigació en materials biodegradables per a usos d’higiene menstrual, amb l’objectiu de minimitzar els danys mediambientals que molts dels actuals materials estan causant.

“Mitjançant aquestes iniciatives volem també que es comenci a entendre que la menstruació no pertany només a l’àmbit d’allò privat. És consubstancial a la capacitat de procrear i no és quelcom que s’hagi d’amagar o que no se’n pugui parlar”, ha conclòs Vallugera.

Pots consultar el text aprovat aquí: