'Conjurem-nos per recuperar les institucions del país i tornar-les a posar al servei de la ciutadania'

Roger Torrent ha estat escollit nou president del Parlament de Catalunya i en el seu discurs ha demanat treballar per recuperar les institucions i situar la política al centre

"Correspon als grups fixar l’agenda i el rumb dels propers anys, però en el que depèn de mi treballaré perquè en aquesta legislatura la política torni a situar-se al centre de tot. Conjurem-nos per recuperar les institucions del país i tornar-les a posar al servei de la ciutadania el més aviat possible". Aquesta ha estat l'essència del discurs de presa de possessió que ha fet Roger Torrent, escollit aquest matí 15è president del Parlament de Catalunya.

El nou president del Parlament ha demanat respecte a la institució, respecte entre parlamentaris i respecte "pels vots de la gent". Ha reivindicat la seva joventut, ha afirmat estar compromès amb la lluita feminista i la lluita contra les desigualtats i ha assegurat que lluitarà per cosir i cohesionar el país: "Vull contribuir a cosir la societat catalana a través dels principis de la democràcia i la convivència. Som una societat d’identitats creuades: Identitats d’origen, de gènere, de classe, d’ideologia, de creences i conviccions, identitats múltiples. Davant aquesta pluralitat, que és una riquesa per Catalunya, la cohesió s’ha de fonamentar en els elements comuns que garanteixen la convivència: els principis democràtics, el respecte absolut pels drets i les llibertats fonamentals, la justícia social; en definitiva, l’essència del republicanisme".

Correspon als grups fixar l’agenda i el rumb dels propers anys, però en el que depèn de mi treballaré perquè en aquesta legislatura la política torni a situar-se al centre de tot
Roger Torrent President del Parlament de Catalunya

Torrent ha reivindicat el Parlament com la institució política essencial del país, dipositària de la nostra sobirania i representació del poble i ha defensat que cal defensar-ne sempre la seva veu: "Hem de tenir sempre present que les urnes són el nostre origen. Són la màxima expressió del que representem. I res que no impliqui respectar-ne la seva veu és assumible en termes d’integritat democràtica", ha afirmat.

El nou president ha volgut recordar també que en aquesta primera sessió constitutiva hi havia alguns diputats i diputades que no podien assistir perquè eren en situació de presó preventiva o a l'exili, situació que impedeix que puguin exercir els seus drets polítics i, sobretot, que vulnera els drets polítics de representació dels ciutadans. En aquest sentit, el nou president ha assegurat que treballarà per tots: "En aquesta cambra hi ha 135 veus i jo haig de defensar el dret d'expressió de totes. Dels que avui hi són però també dels que no hi poden ser", ha sentenciat.


A continuació, podeu llegir el discurs íntegre que ha fet el nou president del Parlament de Catalunya en prendre possessió del càrrec:

DISCURS SESSIÓ CONSTITUTIVA
Palau del Parlament, 17 de gener de 2018

Molt honorables presidents del Parlament, Rigol, Benach, De Gispert i Forcadell, diputats i diputades, autoritats, senyores i senyors.

En primer lloc, vull expressar el meu agraïment a les diputades i diputats que m’han votat com a president, per haver dipositat en mi la seva confiança. I als que no ho han fet, dir-los que intentaré guanyar-me també la seva. Tinc el ferm compromís de treballar per a totes i tots els diputats de la cambra, com correspon al meu càrrec.

Alguns han fet notar la meva joventut. Diuen que sóc el president més jove. Si m’ho permeten m'agradaria que aquesta no fos una qüestió anecdòtica. Voldria pensar, en canvi, que es tracta més aviat d’un símptoma. El d’un relleu natural i necessari en els espais de decisió i responsabilitat política. El país avança també en aquest sentit. Ha de fer-ho.

Accedir a la presidència del Parlament és un honor immens, i alhora una gran responsabilitat. Per les seves funcions, perquè és la segona autoritat del país, i perquè aquesta és la institució que representa políticament el poble de Catalunya.

Però segurament, en aquesta legislatura, la responsabilitat és encara més gran, pel context complex i anòmal al qual hem de fer front.

Vull recordar que tres diputats d’aquesta cambra es troben en aquests moments en presó preventiva. Oriol Junqueras i Joaquim Forn ho estan des de fa 76 dies; Jordi Sánchez en porta 93, els mateixos que el president d’Omnium Cultural, Jordi Cuixart. Una presó preventiva que, en opinió d’un gran nombre de juristes i experts en dret, és absolutament injustificada. I que impedeix que puguin exercir plenament, i lliurement, els seus drets polítics, i els drets polítics de totes aquelles persones a les que representen.

I cal recordar també que altres 5 diputats, Comín, Ponsatí, Puig, Serret i el mateix President Puigdemont, es troben a Brussel·les, advertits de rebre el mateix tracte si tornen al país.

No seria honest per part meva, i sobretot no seria responsable amb el que procurem representar i protegir, si no denunciés contundentment aquesta situació. En aquesta cambra hi ha 135 veus i jo haig de defensar el dret d'expressió de totes. Dels que avui hi són però també dels que no hi poden ser.

Alhora, el Ministeri d’Hisenda del Govern espanyol té intervingudes les finances de la Generalitat des de fa mesos.

I està en vigor l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola, mitjançant el qual el Govern espanyol va dissoldre aquesta cambra, va limitar-ne les funcions, va cessar el Govern i manté intervinguda l’administració de la Generalitat.

Davant aquest escenari sense precedents democràtics, el primer pas ha de ser posar fi, immediatament, a la intervenció de les nostres institucions. Cal recuperar la normalitat institucional necessària per estar al servei del país, per atendre amb eficàcia les demandes i la voluntat de la ciutadania.

Correspon als grups fixar l’agenda i el rumb dels propers anys, però en el que depèn de mi treballaré perquè en aquesta legislatura la política torni a situar-se al centre de tot. Conjurem-nos per recuperar les institucions del país i tornar-les a posar al servei de la ciutadania el més aviat possible.

De fet, amb aquest ple de la sessió constitutiva de la legislatura, amb la votació que hem realitzat, avui recuperem la institució política essencial del país, dipositària de la nostra sobirania, l’encarregada de fer realitat els mandats democràtics del nostre poble.

Hem de tenir sempre present que les urnes són el nostre origen. Són la màxima expressió del que representem. I res que no impliqui respectar-ne la seva veu és assumible en termes d’integritat democràtica.

Ens correspon restituir, enfortir i preservar la sobirania del parlament. No només per una obligació històrica, de continuïtat i de voluntat de ser com a Poble. Sinó per a garantir i enfortir els drets socials i civils del nostre país. En un moment on en molts països del nostre entorn s’està produint una regressió en drets socials, tenim l’obligació de defensar els que més pateixen, aquells a qui les crisis sempre els exclouen una mica més, als que més pateixen les conseqüències d’un sistema econòmic que genera desigualtats. Aquest també és el meu desig, fem que aquesta cambra sigui una aliada de totes aquestes persones, fem que la nostra feina els sigui útil. Fem que el progrés social sigui, també, un objectiu irrenunciable d’aquest Parlament.

Per això, em proposo treballar sense descans per ajudar a restituir plenament el conjunt de les nostres institucions. Ho faré, humilment, des de la meva experiència prèvia com a diputat en aquesta cambra, i com a alcalde. I aprofito per reivindicar la tasca que es fa en el món municipal, el compromís de centenars d’alcaldes i milers de regidors que, amb honestedat, amb esforç, dia a dia, des del seu poble, des de la seva ciutat, ajuden a construir un país millor. Perquè treballar al món municipal significa gestionar conflictes, treballar colze a colze amb la ciutadania, teixir acords amb aquells que no sempre pensen com tu. I és amb aquest esperit que em plantejo exercir la responsabilitat que ara m’ha estat atorgada.

I amb aquest mateix esperit vull contribuir a cercar l’entesa i el diàleg en la vida política catalana, que té en aquesta cambra el seu espai central.

En la meva trajectòria he procurat sempre estendre la mà. A tothom. Em comprometo a seguir fent-ho. Els demano col·laboració i voluntat franca d’ajudar en el bon govern d’aquesta cambra. Però alhora em permeto exigir-los respecte. Respecte per la institució i sobretot respecte per a tots i cadascun de vostès. Respecte, en definitiva, pels vots de la gent.

M’han conegut com a diputat. I saben com penso. Aquest es el meu patrimoni personal i polític, al qual no penso renunciar, en cap cas. Però més enllà de les conviccions polítiques personals (tinc les meves, tan respectables com les seves) estan els principis. I en aquest sentit, vull fer de la democràcia i la convivència els pilars del meu mandat.

Vull contribuir a cosir la societat catalana a través d’aquests dos principis. Som una societat d’identitats creuades: Identitats d’origen, de gènere, de classe, d’ideologia, de creences i conviccions, identitats múltiples. Davant aquesta pluralitat, que és una riquesa per Catalunya, la cohesió s’ha de fonamentar en els elements comuns que garanteixen la convivència: els principis democràtics, el respecte absolut pels drets i les llibertats fonamentals, la justícia social; en definitiva, l’essència del republicanisme.

Les successives presidències del Parlament, tot i els diferents accents ideològics, sempre han mantingut una clara línia de continuïtat institucional entorn al compromís i la determinació en la defensa de la institució, així com dels drets i les llibertats dels diputats.

I en aquest sentit, vull agrair en particular la tasca de la presidenta Forcadell. Com ha defensat reiteradament, al Parlament s’ha de poder parlar de tot... perquè, què és sinó un Parlament?

Quan un debat és viu a la societat, quan és present entre els seus ciutadans, quan forma part dels anhels i dels desitjos d’una majoria, és imprescindible que aquest debat pugui tenir cabuda en aquesta cambra.

Aquells que creiem en la democràcia, aquells que participem de les seves institucions, mai hem de tenir por d’ella, mai hem de renunciar al debat ni a la paraula. Les diputades i diputats hem de portar aquí al Parlament les veus del país, que són moltes. I com deia l’enyorada Muriel Casals, “la nostra tasca és compartir, contrastar visions diferents; trobar espais de confluència”.

Aquest és un país molt plural, i així queda reflectit en aquest Parlament, legitimat per una participació del 79%. Atenent a aquesta pluralitat, la presidenta Forcadell va fer un gest significatiu obrint les reunions de Mesa als representants dels partits que no formen part d’ella.

Anuncio, ja ara, que vull donar continuïtat a aquesta mesura, perquè tots representem parts del país, i vull que tots ens sentim part d’aquest Parlament, que és el de totes i tots els catalans.
Un Parlament amb història. I això afegeix un altre pes a la responsabilitat del càrrec. Em precedeixen noms com el de Josep Irla, fins avui l’únic gironí president del Parlament, de qui em sento deutor de la seva capacitat de persistència i lleialtat al país.

Per altra banda, succeeixo en el càrrec a dues dones (la presidenta de Gispert i la presidenta Forcadell), que han representat amb gran dignitat i compromís aquesta institució. En faig esment perquè el de la igualtat efectiva és encara un repte pendent de la nostra societat. I personalment, em sento compromès amb la lluita feminista. Perquè el repte de la igualtat ens reclama la implicació de totes i de tots, també, i en especial, dels homes. Un repte pels 135 diputats i diputades d’aquesta cambra.

I sobretot, no volem iniciar més plens lamentant l’assassinat d’una dona, lamentant un crim de violència masclista. Com a país no ens podem permetre ni un sol cas, ni un sola dona assassinada.

Senyores diputades, senyors diputats, tenim molts reptes i una gran responsabilitat. La ciutadania ha dipositat la seva confiança en cadascú de nosaltres. No els podem defraudar. Fem d’aquest Parlament un espai on el diàleg i l’entesa ens ajudin a construir una societat millor.

Deia Stefan Zweig que “el nostre món té espai per a moltes veritats i no només per a una, i simplement si els homes volguessin, podrien conviure uns amb els altres”.

Tots els electes tenim el propòsit comú de representar els nostres votants, portar aquí al Parlament la seva veu, les seves demandes, els seus anhels, per tal de construir un país millor, més just i més lliure. Que cadascú ho faci des de les seves posicions, que cadascú defensi els seus projectes, tots hi tenen cabuda, però mantenint sempre el respecte pels altres.
Diputats i diputades. De tots nosaltres depèn no defraudar la confiança dels nostres conciutadans. A les nostres mans està refer i recuperar el protagonisme de les nostres institucions. Un protagonisme que es basi en la capacitat de transformar i fer avançar el país.

Us emplaço a posar-nos al servei de la ciutadania, i a fer que els debats i els acords en aquest Parlament, permetin conrear la llavor de l’esperança en un país que sempre, sempre, sempre, persisteix i se n’acaba ensortint, malgrat tots els obstacles i les dificultats.

Visca la democràcia! Visca Catalunya!