La senadora Laura Castel intervé al Ple del Senat / ACN
La senadora Laura Castel intervé al Ple del Senat / ACN

L’Assemblea Parlamentària de l’organisme europeu ha rebutjat les esmenes del PP i el PSOE, els quals han votat en contra de l’aprovació de l’informe

Primer revers europeu contra la sentència del Tribunal Suprem. L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa - PACE, per les seves sigles en anglès- ha aprovat aquesta tarda l’informe sobre la llibertat d’expressió i de reunió a Espanya “Should politicians be prosecuted for statements made in the exercise of their mandate?”. El text, que ja va ser aprovat per la Comissió Jurídica i de Drets Humans del mateix organ el passat 3 de juny, no ha patit cap modificació substancial després que totes les esmenes del PP i el PSOE hagin sigut rebutjades per àmplia majoria. Malgrat els partits espanyols han votat finalment en contra de l’informe, no han pogut impedir que l’informe fos aprovat pel conjunt de l’Assemblea.

D’aquesta manera, en la mateixa línia de l’informe preliminar, el text admet que els i les líders independentistes són presos i preses polítiques i demana a Espanya que els alliberi i retiri les causes contra les persones exiliades; convida Espanya a reformar el Codi Penal, concretament els delictes de rebel·lió i sedició; reconeix que l’1 d’Octubre no hi va haver violència per part de la ciutadania; i defensa la via del diàleg i la resolució democràtica del conflicte.

Entre les esmenes presentades pels partits espanyols i que han sigut rebutjades, hi havia la del PSOE d’eliminar l’exigència al Govern espanyol d’alliberar els presos polítics i retirar les demandes d’extradició. El Consell d’Europa reforça així les posicions que altres tribunals europeus han sostingut fins ara de rebutjar l’extradició de les persones exiliades a l’estat espanyol. De la mateixa manera, el Consell d’Europa ha rebutjat la possibilitat de continuar la via judicial contra altres càrrecs de la Generalitat, una possibilitat que tant el PSOE com el PP havien volgut garantir a través de les seves esmenes.

Sí que ha sigut acceptada, per la seva banda, una de les esmenes presentades per la senadora d’Esquerra Republicana i única representant independentista de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Laura Castel. Castel ha introduït al text l’exigència que l’estat espanyol enfronti els conflictes polítics, també els que inclouen “temes sensibles” com la configuració territorial d’Espanya, sense recórrer a la via penal. Castel s'ha mostrat satisfeta després de l'aprovació de l'informe "perquè marca el camí a la justícia espanyola", ha dit. En aquest sentit, ha reconegut que és un pas per "homologar" la justícia espanyola "als estandards europeus" en matèria de presos polítics.

Arran del rebuig a les seves esmenes, el PP i el PSOE han decidit votar en contra del text. Tot i així, l’informe ha quedat aprovat per més del 60% de la cambra europea.

Etiquetes