L'adjunt a la presidència d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, durant el discurs al Consell Nacional.
L'adjunt a la presidència d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, durant el discurs al Consell Nacional.

Aragonès reivindica assumir el lideratge col·lectiu per a una sortida política pel país: l’exercici del dret a l’autodeterminació

Esquerra Republicana obre el procés congressual del partit que permetrà escollir la nova direcció. Els republicans han aprovat el reglament pel Congrés Nacional que s’haurà de celebrar després de l’estiu. El reglament preveu per primera vegada que la votació sigui electrònica i conté mecanismes a la mateixa votació per garantir que la futura direcció del partit sigui paritària. El sistema impedirà que es pugui triar una direcció que no respecti la paritat, com estableix el Pla d’Igualtat vigent. Aquestes seran dues de les principals novetats que incorpora la normativa interna que els republicans han aprovat aquest matí al Consell Nacional ordinari.

La votació per escollir la nova direcció d’Esquerra Republicana serà el 15 de setembre i el Congrés Nacional que donarà el tret de sortida a la nova cúpula serà cap a finals d’any. Així, doncs, els republicans es reforçaran internament amb aquest Congrés després de tancar el cicle electoral.

Encara no es coneixen les candidatures que hi haurà, però l’actual president del partit, Oriol Junqueras, ja ha avançat la seva intenció de tornar-se a presentar per poder donar continuïtat al projecte engegat el 2011.

Tot plegat s’ha aprovat en el primer Consell Nacional que se celebra després d’uns comicis que han posicionat el partit com una gran força de país. En aquest sentit, l'adjunt a la presidència d'Esquerra, Pere Aragonès, ha llançat un clar missatge durant el seu discurs d’inici, que “davant un estat repressor, estem disposats a assumir el lideratge col·lectiu per a una sortida política pel país: l’exercici del dret a l’autodeterminació”. I just en aquest punt, ha llançat una reflexió al candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez: “se li han acabat les excuses, el bloqueig que s’autoimposa no és una opció. Esquerra Respublicana treballarà per desbloquejar, per obrir camins de diàleg i negociació. Una negociació que, des del nostre punt de vista, ha de culminar en un acord per a l’exercici del dret a l’autodeterminació”, ha remarcat.

A Pedro Sánchez, se li han acabat les excuses
Pere Aragonès Vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'Esquerra Republicana

D’atra banda, Aragonès també ha denunciat les suspensions d’Oriol Junqueras al Congrés, la de la resta de presos polítics i la del Raül Romeva al Senat. Unes suspensions que se sumen al fet d'haver de veure “com s’impedeix a l’Oriol fer al Parlament Europeu allò que va poder fer al Congrés dels Diputats”, és a dir, recollir la seva credencial d’eurodiputat i assistir al ple constitutiu. En aquest sentit, Aragonès ha remarcat que “hem de reivindicar aquesta victòria i defensar-la. Batallarem perquè l’escó de l’Oriol no quedi buit. Han volgut restringir i adulterar els resultats”.

Tot plegat, en un dia en el qual també ha volgut mostrar tot el seu suport i agraïment a totes aquelles persones que treballen al peu del canó en l’extinció de l’incendi a la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià, així com també ha reivindicat “el dia de l’orgull LGTBI, un dia que Esquerra Republicana, també fa seu”, ha insistit.

Finalment, també ha remarcat que “a Esquerra Republicana, mai no estarem disposats a acceptar lliçons d’aquells que diuen que els nostres ideals no són suficients. Durant 88 anys d’història, hem estat a totes les lluites socials, lluitant per la igualtat d’oportunitats del país i per l’alliberamet nacional. I seguirem treballant pels drets dels treballadors, per un país just i equitatiu, i per posar límits als preus del lloguer”, ha advertit.