El conseller Joan Ignasi Elena ha comparegut a la Comissió d'Interior del Parlament / ACN
El conseller Joan Ignasi Elena ha comparegut a la Comissió d'Interior del Parlament / ACN

El conseller d’Interior es compromet a feminitzar la direcció dels Mossos d’Esquadra, amb l’objectiu d’arribar a la paritat, en una compareixença al Parlament

“Al final d’aquest mandat, d’aquesta legislatura, com a mínim un terç de la cúpula directiva dels Mossos d’Esquadra seran dones”. Aquest és el compromís feminista que ha anunciat el conseller d’Interior de la nova Generalitat republicana, Joan Ignasi Elena, en una compareixença a la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya.

El conseller té l’objectiu d’avançar en la feminització dels serveis de seguretat i d’emergències de Catalunya fins que, al final d’aquesta dècada, hi hagi una paritat absoluta en la cúpula de la Policia de Catalunya. Tot plegat quedarà plasmat en un nou Pla d’Igualtat de la Policia de la Generalitat que pretén que el cos sigui representatiu de la societat que vol servir i protegir.

El conseller ha comparegut davant dels grups parlamentaris per explicar els reptes i línies generals d’actuació del Departament d’Interior en aquesta XIII legislatura. I un d’aquests reptes és, sens dubte, la feminització d’un cos que, en aquests moments, només té 3 dones entre els alts comandaments, d’un total de 28 persones.

En aquest sentit, la portaveu d’Esquerra Republicana a la Comissió d’Interior, Núria Picas, ha constatat que “hi ha molta feina a fer” i ha celebrat que la feminització sigui un dels eixos de transformació que es volen impulsar.

Un altre dels reptes clau que ha explicat Elena, i que mostra el rumb republicà i feminista que ha pres la Conselleria, és el de “garantir el dret a la igualtat i a viure plenament segons la nostra identitat i diversitat sense patir discriminacions; protegir que tothom pugui ser, pensar, sentir-se, estimar i tenir les creences que vulgui”.

De fet, al darrer ple del Parlament, Elena va anunciar la creació de dues unitats amb agents especialitzats per fer front a l’increment de delictes d’odi atiat per la ultradreta. I a la compareixença d’avui a la Comissió d’Interior, ha avançat que es desplegarà un protocol d’abordatge d’infraccions d’odi i discriminació per a les policies locals de Catalunya i un de prevenció, detecció i gestió de situacions d’odi i discriminació en l’àmbit de la seguretat privada.

En paraules de Núria Picas, “volem un cos que s’assembli a la societat en la qual estem immersos perquè entengui millor els problemes que ens afecten, i això vol dir un cos divers, transparent, pròxim i adaptat a les necessitats del segle XXI, que posi fre a la xacra de la violència masclista i combati l’odi i la discriminació”.