Capella anuncia l’obertura de 6 noves fosses de la Guerra Civil

La consellera de Justícia referma el compromís del Govern amb la recuperació de la memòria històrica, donant continuïtat al Pla de fosses iniciat per l’anterior conseller, Raül Romeva

El Pla de fosses impulsat per Justícia permetrà l’obertura de sis noves fosses de la Guerra Civil. Ho ha anunciat avui la consellera de Justícia, Ester Capella, des de l’excavació d’Alguaire, on aquesta setmana ja s’han iniciat els treballs. D’aquesta manera, Capella ha refermat el compromís del Govern amb la recuperació de la memòria històrica, tot posant en valor la tasca iniciada pel seu predecessor en el càrrec, el conseller Raül Romeva.

Les noves excavacions preveuen recuperar les víctimes que hi estan enterrades i identificar-les amb el creuament de dades genètiques de possibles familiars vius. En la primera de les actuacions, al cementiri d’Alguaire, de moment ja s’hi han trobat cinc cossos. Durant la seva visita a Alguaire, Capella ha aprofitat per entregar a una de les famílies el document que acredita la nul·litat del consell de guerra, una altra de les mesures impulsades pel departament amb l’objectiu de fer justícia i lluitar contra l’oblit.

  Capella anuncia l’obertura de 6 noves fosses de la Guerra Civil

La resta de fosses, que s’obriran entre el maig i el setembre d’aquest 2019, estan situades a Batea (Terra Alta), Foradada (Noguera), Salomó (Tarragonès) i dues a Caseres (Terra Altra). Fins al moment, en només dos anys de funcionament, el Pla de fosses, acompanyat del Programa d’identificació genètica, ha facilitat l’obertura de 17 fosses, la recuperació de 290 cossos i la identificació de cinc víctimes de fosses de la Guerra Civil i el franquisme. Unes dades que contrasten amb la feina duta a terme des de la Transició fins a l’inici del Pla, període en què només s’havien obert 28 fosses a Catalunya i recuperat 58 cossos.