El candidat d'Esquerra Republicana a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès.
El candidat d'Esquerra Republicana a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès.

Aragonès reivindica “un model energètic 100% renovable, de quilòmetre zero, democràtic i lliure d’oligopolis” enfront el “model centralitzat i concentrat de l’Ibex-35”

“Avui, un vot a Esquerra Republicana és garantia de compromís per arribar a una Catalunya 100% renovable, de quilòmetre zero, democràtica i lliure d’oligopolis”. Amb aquestes paraules s’ha expressat aquest dijous el candidat a la presidència d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès, en la presentació de les propostes dels republicans en matèria de transició ecològica que ha tingut lloc a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Aragonès ha refermat el seu compromís a crear una Conselleria d’Acció Climàtica que vetlli perquè “la lluita contra el canvi climàtic sigui present en qualsevol política” que impulsi el proper govern. Aquesta conselleria assumirà reptes com la gestió de l'aigua i els residus, la política energètica, la gestió circular i la biodiversitat, ha explicat. “El govern dels millors va suprimir-la i ara cal recuperar-la amb tota la força”, ha sostingut.

El candidat d’Esquerra Republicana ha anunciat també que si és president impulsarà un gran Pacte Nacional per la Transició Ecològica entre partits, societat civil, empreses, ciutadans i sindicats, per tal d’arribar al 100% de renovables el 2050. “Un pacte que ens ha de servir per passar del model centralitzat i concentrat de l’Ibex-35, a un model propi descentralitzat i competitiu”, ha exposat Aragonès, que ha defensat una aposta per unes “inversions diversificades, que no transformin més el territori sinó que protegeixin el paisatge i la natura aprofitant el potencial d’allò que ja hem transformat”.

El 14-F cal triar entre els que treballem per salvar el Trabucador o els que compensen Florentino Pérez pel Castor
Pere Aragonès Candidat a la presidència
 Raül Romeva, Pere Aragonès i Diana Riba, al campus de la UPC.
Raül Romeva, Pere Aragonès i Diana Riba, al campus de la UPC.

El candidat republicà ha subratllat que aquest 14 de febrer la ciutadania de Catalunya haurà de triar entre els qui veuen en la transició ecològica “una oportunitat per democratitzar l’economia i la generació d’energia”, o els que la veuen “com una oportunitat per perpetuar els grans oligopolis de sempre”; entre “els que treballem per destinar recursos a salvar el Trabucador o els que compensen Florentino Pérez pel fiasco econòmic i ambiental del Castor”.

En l’acte hi ha participat també el conseller Raül Romeva, que ha posat en valor el compromís d’Esquerra Republicana amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides. “El 2017 vam iniciar l’elaboració del Pla Nacional per la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, i el pla de govern per a aquesta legislatura ha tingut en els ODS els seus principis rectors”, ha subratllat. Romeva ha lloat que, en l’elaboració dels pressupostos des del Departament d’Economia, Pere Aragonès hagi convertit aquests objectius “en fites mesurables i avaluables, que és la manera de passar de la retòrica a la pràctica i ser creïble”. “Unes fites per mesurar el nostre progrés com a societat cap a un desenvolupament més humà, més just, més ètic, més sostenible i més resilient”, ha afegit.

En aquest sentit, l’eurodiputada Diana Riba ha destacat que els republicans “volen posar al centre de la seva acció política les reivindicacions ambientals i la defensa del territori”. “Acostumem a ser nosaltres els que garantim que aquesta lluita arribi a bon port”, ha afirmat, i ha apuntat al paper clau dels republicans en l’elaboració de la llei del canvi climàtic i en l’aprovació de l’Agència Catalana de la Natura, “malgrat el doble joc de socialistes i convergents”, així com per “estirar fins al límit el decret de renovables”.