Convenció de Municipis Republicans 2021
Convenció de Municipis Republicans 2021

Prop de 400 electes locals d'Esquerra Republicana han participat aquest matí a la Convenció de Municipis Republicans 2021, que s'ha dut a terme de forma telemàtica, amb les quatre grans transformacions impulsades per la nova Generalitat republicana com a fil conductor i amb les eleccions municipals del 2023 a l'horitzó

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, han estat els encarregats de donar la benvinguda a la jornada. En la seva intervenció, Junqueras ha reiterat la necessitat d'“obrir les llistes” en tots els sentits per tal que les candidatures republicanes s'assemblin el màxim possible a la ciutadania que volem representar, i ha posat en valor el paper que tenen els electes locals d'Esquerra Republicana: “sou els nostres millors prescriptors, perquè sou els que més a prop esteu de la ciutadania en el dia a dia”. Per la seva banda, Vilagrà ha refermat el compromís de la Generalitat republicana amb el món local: “som un Govern municipalista i volem treballar i decidir conjuntament amb el món municipal”. La consellera republicana ha remarcat que “el món local és fonamental per desenvolupar les quatre grans transformacions de les quals parlem sempre des de la Generalitat: verda, feminista, democràtica i social”.

Precisament aquestes quatre grans transformacions han estat el fil conductor de la convenció municipalista republicana, a través de diverses exposicions i debats. En l'àmbit de la transformació ecològica, Sílvia Casola, secretària de Transició Ecològica i Habitatge, i Sarai Sarroca, membre del Comitè d'Experts contra el Canvi Climàtic, han donat les claus per reinterpretar la gestió municipal a partir del canvi climàtic. Totes dues han defensat la necessitat d'incorporar l'ecologisme com a eina clau per poder desenvolupar les polítiques públiques, a través d'accions concretes: disminució de l'ús de vehicles de combustible fòssil, augment dels espais verds, aplicar amb ambició el canvi cap a les energies verdes des dels municipis o potenciar els productes de quilòmetre zero.

Pel que fa a la transformació feminista des de l'àmbit local, Raquel Sans, vicesecretària general de Feminismes, Meritxell Benedí, presidenta de l'Institut Català de les Dones, i Alba Alfageme, assessora en polítiques de seguretat i perspectiva de gènere, han repassat les polítiques feministes que cal implementar des dels ajuntaments. La racionalització dels temps, la necessitat de posar fi a totes les relacions de poder estructurals com el patriarcat i la lluita contra les violències masclistes han estat els principals conceptes desenvolupats en aquest bloc.

La sessió sobre la transformació social ha comptat amb la participació d'Agnès Rotger, secretària de Drets Socials i Ciutadania, i Roger Barres, investigador en governança i polítiques públiques a l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona. Tots dos ponents han reflexionat sobre la necessitat de fomentar els drets de la ciutadania i empoderar les persones per donar lloc a una societat forta i cohesionada. També han proposat una mirada supramunicipal per, des de la transversalitat i la innovació, aportar els canvis necessaris per avançar cap a un model de governança republicà i efectiu.

La transformació democràtica ha estat la darrera en ser tractada, de la mà de Marta Vilaret, vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, i Roger Buch, consultor en participació i tercer sector a la Fundació Pere Tarrés. Vilaret a enumerat els tres pilars que defineixen les polítiques d'Esquerra Republicana: “transparència, participació i cooperació”. Per la seva banda, Buch ha remarcat que cal parlar de la transparència “des de la convicció i no des de l'obligació”. “La transparència s'ha de fer, més que no pas explicar que es fa. Cal predicar amb l'exemple”, ha afegit.

Més enllà de les quatre grans transformacions, també hi ha hagut espai per parlar de la importància d'idear un model de municipi. N'han parlat, Oriol López, secretari de Coordinació Municipal i Ciutats Grans, i Pep Marés, expert en estratègia i posicionament. López ha destacat que “els projectes municipals han de tenir un horitzó i un camí per transitar-hi plegats”, mentre que Marés ha proposat un mètode per definir l'estratègia municipal, basat en les anàlisis, la participació i la cocreació amb el conjunt de la ciutadania, que ens ha de permetre arribar a una proposta de valor per al municipi.

El darrer bloc de la convenció ja ha posat la mirada directament sobre les eleccions municipals del 2023. Alba Camps, secretària de Política Municipal i Projectes Transversals, i Joan Cuevas, director general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital del Departament d'Educació, han analitzat les polítiques marca que Esquerra Republicana implementa des del món local. Cuevas ha explicat que “cal prioritzar, dissenyar el canvi desitjat, pensar bé quin lideratge necessita l'escenari per produir canvis, trossejar el repte, tenir un relat per explicar a tothom i fer un esquema circular del projecte”.

La cloenda de la convenció de Municipis Republicans ha anat a càrrec d'Oriol López i Alba Camps, que han manifestat que “l'objectiu és tornar a guanyar les eleccions municipals el 2023, guanyar en vots, en nombre d'electes i alcaldies, mentre continuem feminitzant el partit i aplicant el nostre model de la Catalunya sencera”.