Marta Vilalta durant la roda de premsa / Marc Puig
Marta Vilalta durant la roda de premsa / Marc Puig

La portaveu republicana valora el document pactat entre la consellera Vilagrà i el ministre Bolaños com “un primer pas en la línia de les noves condicions i garanties exigibles” per a la negociació

Esquerra Republicana exigeix concrecions i avenços efectius en el procés de negociació entre Catalunya i l’Estat espanyol per resoldre el conflicte polític. “Hi ha d’haver més passos que ens portin a més resultats en la taula de negociació. El crèdit al govern espanyol s’ha acabat; cal passar de les bones voluntats, de les paraules, als fets; si no, no es podrà avançar”, ha reclamat la secretària general adjunta i portaveu republicana, Marta Vilalta, en roda de premsa.

Pels republicans, la via negociada és “la millor via” per resoldre el conflicte polític, perquè “els problemes no se solucionen sols, i encara menys per la via de la judicialització, la repressió i la presó; al contrari, se solucionen fent política i això és el que estem intentant fer i pel que apostem”, ha defensat Vilalta.

És per això que Esquerra posa en valor l’acord pactat entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños divendres passat: “és un primer pas en la línia de les noves condicions i garanties exigibles, que ens han de permetre la igualtat de condicions entre les parts de la negociació política, facilitar els treballs de la taula i ajudar a construir acords”, ha indicat Vilalta. En l’acord, plasmat en un document “habitual en els processos de negociació”, també es defensa que cal acabar amb la judicialització del conflicte polític. Hi ha, per tant, el compromís d’abordar la carpeta antirepressiva, un gran consens de la societat catalana.

Vilalta també s’ha referit a la reunió entre el president Pere Aragonès i el president Pedro Sánchez prevista per al proper divendres: “Creiem que seria bo que s’evidenciés un pas més per tal de reprendre la negociació política i fer-ho amb la màxima ambició”.


Prou repressió

Vilalta ha volgut, també, tornar a denunciar la repressió, “malauradament, ben vigent”, que pateix el moviment independentista i que pren forma d’inhabilitacions, d’exili, de causes pendents o de persecució econòmica, entre d’altres.

“Precisament aquesta repressió persistent per part de l’Estat és la que vam denunciar aquest cap de setmana en el marc de la campanya ‘Prou repressió’, impulsada des d’Esquerra Republicana”, ha assenyalat la portaveu. En l’acte, hi van participar la consellera Natàlia Garriga, pendent de judici pels preparatius de l’1 d’Octubre, i el conseller Roger Torrent, a l’espera, també, de judici per haver permès debats sobre el dret a l’autodeterminació i sobre la monarquia quan era president del Parlament.

“És molt greu, i no ho podem oblidar”, ha insistit Vilalta, que ha explicat que Esquerra segueix defensant l’amnistia, “avalada per un gran consens de la nostra societat com la millor eina i solució per posar fi a la repressió”, juntament amb l’autodeterminació i la independència. “L’amnistia no és un brindis al sol; només requereix de voluntat política”, ha constatat.


Un nou exemple de la “guerra bruta del 'deep state'”

La secretària general adjunta també ha volgut traslladar el suport d’Esquerra Republicana a Unides Podem i a Pablo Iglesias després de la publicació d’uns àudios de converses entre José Manuel Villarejo i Antonio García Ferreras. “Són uns fets molt greus i un nou exemple de la guerra bruta del ‘deep state’, d’aquestes clavegueres de l’Estat que fan el que volen amb l’objectiu de destruir la dissidència política”, ha denunciat. “Sempre ho hem denunciat, i ens hem trobat molt sols”, ha assenyalat, també. I ha afegit: “Estem davant d’un nou escàndol que danya, encara més, la qualitat democràtica de l’Estat espanyol”; “des d’Esquerra Republicana farem costat a totes les iniciatives que s’articulin per investigar aquests fets, que són d’una gravetat extrema”.

Per altra banda i finalment, Vilalta ha fet un apunt per posar en valor la declaració institucional aprovada dissabte pel plenari de ruralitats, un organisme de treball dels republicans que vol revertir el dèficit estructural als ajuntaments en matèria de places de secretaria, intervenció i tresoreria. “Cal que Catalunya passi a tenir la competència d’aquests processos de selecció, apropant-los al territori; i, en segon lloc, reforçar la formació vinculada a aquestes funcions”, ha defensat.

Etiquetes