El candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Tarragona, Pau Ricomà.
El candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Tarragona, Pau Ricomà.

Coneix el candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Tarragona

Alcalde de Tarragona després de dotze anys de govern socialista, en Pau Ricomà va arribar a l’alcaldia el 2019 després que Esquerra Republicana obtingués un dels seus millors resultats a la ciutat. Amb la seva arribada, Tarragona va passar a tenir un alcalde independentista, i va suposar un canvi de rumb per la ciutat, que havia estat encapçalada durant 40 anys per governs del PSC i CiU.

El 2023 torna a encapçalar la llista d’Esquerra Republicana per continuar fent de Tarragona una ciutat diversa i socialment justa. Un home proper, que estima la seva ciutat i la seva gent. El canvi de govern ja s’ha notat al municipi i al saló de plens. Aquí us expliquem 10 coses que potser no sabies d’ell i algunes curiositats sobre el seu mandat.

  1. Un alcalde aventurer. A finals dels 70, amb només 18 anys, Ricomà va fer un viatge amb l’Interraïl, una època en la qual no era gens habitual i feia molt de respecte. Aquesta experiència va provocar-li un xoc cultural perquè a l’estat espanyol encara es vivia en el marc de la dictadura, i va trobar i descobrir moltes coses diferents de les que havia vist fins aquell moment. Durant el seu viatge va passar per capitals europees com París o Amsterdam.
  2. Apassionat dels castells. Aquest no és cap secret entre els de la camisa lila. Ha estat president en dues ocasions de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i viu les diades castelleres amb fervor, il·lusió i sobretot amb la concentració i la motivació que requereix qualsevol actuació a plaça. Aquesta passió i implicació castellera ha passat de generació en generació familiar: actualment els seus nets fan d’acotxador i enxaneta a la Colla Jove.
  3. Compromès amb els valors republicans. Va proclamar el 14 d’abril a Tarragona com el “Dia dels Valors Republicans”, que se celebra ja des d’aquest mateix any. “Amb la celebració d’aquest dia manifestem el compromís de l’Ajuntament de Tarragona per treballar pel bé comú de tota la ciutadania com a objectiu irrenunciable. A nosaltres ens correspon treballar i explicar aquests valors republicans i que continuïn pervivint en el futur, en una societat més justa i democràtica”, explica.
  4. Va treballar a la Direcció Provincial de Trànsit amb una ocupació peculiar. Va ser una de les seves primeres feines. Era l’encarregat de verificar les matrícules dels vehicles per evitar falsificacions i altres irregularitats. La peculiaritat de la seva tasca és que l’havia de desenvolupar de forma minuciosa amb una lupa.
  5. Primer alcalde de Tarragona Convidat d’Honor a les festes de Sant Pere de Reus. Aquest 2022, convidat per l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, Ricomà va ser l’encarregat d’encendre la Tronada. Un pas endavant entre les dues ciutats que sempre han mostrat una certa rivalitat.
  6. El rei del playback. Fa 25 anys va guanyar un concurs fent de Juanito Valderrama. També va participar en una actuació pels 25 anys de la Colla Jove fent un playback com un dels integrants de Village People que va sorprendre a tot el públic. L’ovació va ser sonada, tant com la mateixa actuació. I és que el playback és una de les seves aficions.
  7. Adeu al retrat de Felip VI del saló de plens. El retrat de més de dos metres del monarca espanyol, que estava penjat des del 2014 en una ubicació preferent, va ser substituït per una gran bandera amb l'escut de la ciutat. "El que ens uneix a tots els tarragonins és l'escut de la ciutat i, per tant, és això el que ha de presidir la sala, i no la monarquia espanyola", diu.
  8. Apassionat de la música i de la cultura en general des de ben jove. Li agraden tots els estils de música, però té especial interès en l’època del proto-punk, en la música clàssica i en el flamenc, sobretot el de l’artista José Menese.
  9. Vena culinària. Tot i que li agradaria saber i cuinar més del que ho fa, té un plat estrella: la sardina en escabetx. Porta l’essència tarragonina a la cuina amb aquest plat de peix blau local, que assegura que sempre agrada a tothom.
  10. Defensor de les festes obertes i populars. Sempre ha apostat per unes festes majors obertes a la ciutadania i, quan va arribar a l’alcaldia, va fer ja les primeres passes per aconseguir-ho. Va aconseguir que, per primera vegada, el pregó de les Festes de Santa Tecla es fes des del balcó principal de l'Ajuntament, no des del saló de plens. Això va suposar un abans i un després en la manera de viure les festes. L’anterior format del pregó allunyava l’acte de la ciutadania, i l’actual, fa partícip a tothom que s’aplega a la plaça de la Font. Ara ja s’ha convertit en una acció tradicional durant el mandat del govern republicà liderat per Ricomà.