La Junta de Portaveus, reunida al Parlament / Parlament
La Junta de Portaveus, reunida al Parlament / Parlament

Els grups parlamentaris d'Esquerra Republicana, Junts, la CUP i els comuns hem acordat conjuntament una declaració de la Junta de Portaveus del Parlament que denuncia la vulneració de drets fonamentals que suposa el Catalangate, el cas de ciberespionatge massiu al nostre país. Aquest és el text que s'ha aprovat, finalment sense el PSC.

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya sobre el cas de ciberespionatge massiu CatalanGate.

El mitjà nordamericà The New Yorker ha publicat recentment una investigació elaborada per Citizen Lab, el laboratori canadenc que estudia els controls d’informació que afecten la seguretat d’Internet i que amenacen els drets humans.

Aquest escàndol afecta greument el Parlament de Catalunya, des de la mateixa presidenta, Laura Borràs, i els diputats Josep Maria Jové, Meritxell Serret, Albert Batet, Josep Rius, Elsa Artadi, Quim Jubert, Jaume Alonso-Cuevillas i Carles Riera. Així com el Govern de la Generalitat, ja que els últims quatre presidents de la Generalitat de Catalunya, entre ells el President actual, Pere Aragonès, qui també és diputat al Parlament de Catalunya, i els seus tres antecessors Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas, han estat espiats a través del #CatalanGate.

En aquest informe es recull que almenys 65 persones vinculades a l’independentisme català han patit infeccions amb el programa espia conegut com a Pegasus, un programari, elaborat per l’empresa israeliana NSO, que només és venut a estaments governamentals, és a dir, a estats.

Fa dos anys es va donar a conèixer la situació d’espionatge a diferents dirigents polítics catalans, entre ells el President d’aquesta cambra, Roger Torrent, juntament amb un diputat, Ernest Maragall i l’exdiputada Anna Gabriel, fet que ja va comportar iniciar una querella i emprendre mesures legals des del propi Parlament. Ara, aquesta situació ha demostrat ser un cas a gran escala, un escàndol majúscul que ataca la democràcia mateixa.

L’ús il·legal, antidemocràtic i sistemàtic dels darrers cinc anys del programari Pegasus ha estat dirigit contra polítics del moviment independentista, activistes pels drets humans, periodistes i advocats. És evident que en aquest cas, l’ús d’aquest programari continua emmarcat en la causa general contra l’independentisme, iniciada el 2017 per contrarestar un moviment pacífic, cívic i democràtic.

Aquesta situació ha de preocupar al conjunt de totes les forces democràtiques per l’evident vulneració de drets, especialment per garantir l’expressió democràtica i evitar l’abús autoritari, il·legal i il·legítim contra qualsevol dissidència política. Totes les idees democràtiques han de poder-se defensar amb llibertat, sense que els seus drets civils i polítics siguin violats per raons ideològiques.

Aquest cas d’espionatge polític suposa una flagrant vulneració dels drets fonamentals, tant individuals com col·lectius, que va en contra dels valors democràtics i de llibertat, civils i polítics que ha de representar i preservar la Unió Europea.

Per tots aquests motius, el Parlament de Catalunya:

a) Condemna l’espionatge polític que suposa una flagrant vulneració de drets humans fonamentals reconeguts, tant en l’àmbit intern com internacional, com són el dret a la intimitat o el secret de les comunicacions.

b) Manifesta el seu suport i tota la seva solidaritat a les almenys 65 persones que fins a dia d’avui se sap que han patit aquest espionatge polític a través del #CatalanGate

c) Exigeix al Govern de l’estat que investigui amb la màxima celeritat i transparència en els òrgans pertinents, que doni les explicacions necessàries i s’assumeixin les responsabilitats a tots els nivells pertinents davant d’aquesta pràctica il·legal d’espionatge contra la dissidència política, en aquest cas, contra membres del moviment independentista català.

d) Reclama l’adopció urgent per part de l’estat de les mesures per eradicar l’espionatge polític antidemocràtic, i garantir així que cap persona pugui ser víctima d’espionatge i persecució per defensar un projecte polític.

e) Reafirma el seu compromís democràtic de defensar els drets i llibertats de la ciutadania i defensa que es respectin els tractats i els convenis internacionals per a la protecció dels Drets Humans i els Drets Civils i Polítics.

f) Es compromet a protegir i preservar els drets de les persones espiades, entre elles diputades d’aquesta Cambra, a través també de personar-se en les causes que s’obrin arrel de les denúncies de les víctimes, entre algunes de les accions a emprendre.